Politički i poslovni pritisci su glavna prijetnja slobodi medija

Prema izvještaju, pronalaženje i procesuiranje svih počinilaca napada na novinare i imovinu medija “dokazalo bi da Vlada brine o poštovanju slobode medija”
271 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.02.2012. 14:13h

Svi slučajevi napada na novinare i imovinu medija moraju biti riješeni, a politički i poslovni pritisci glavna su prijetanja slobodi medija u Crnoj Gori, stoji u izvještaju Organizacije za medije jugoistočne Evrope (SEEMO), čije je sjedište u Beču.

SEEMO je u preporukama naglasio da Vlada Crne Gore treba da dosljedno i nepristrasno sprovodi zakone, te da prestane politički pritisak na medije.

“Vlada i njene institucije moraju da steknu kredibilitet.

Ako većina medijskih profesionalaca smatraju politički pritisak kao glavnu prijetnju slobode medija, vlasti na svim nivoima moraju da pojačaju napore da steknu povjerenje.

Mediji moraju da urade ono što je do njih kako bi i sami stekli kredibilitet”, stoji u izvještaju SEEMO-a.

Prema izvještaju, pronalaženje i procesuiranje svih počinilaca napada na novinare i imovinu medija “dokazalo bi da Vlada brine o poštovanju slobode medija”.

“Drugim riječima, to bi dokazalo da demokratska retorika nije fasada koja pokriva političku praksu iz prošlosti”, istakao je u izvještaju.

SEEMO je dao preporuke i Evropskoj komisiji i misiji OEBS-a u Crnoj Gori, koji bi trebalo da izvrše pritisak na zvaničnu Podgoricu, jer “ako Crna Gora strijemi ka EU, onda mora da se pridržava pravila”.

“Međunarodna zajednica treba da iskoristi sve svoje instrumente u tom pravcu”, preporučuje SEEMO i dodaje da medijski poslenici treba da uspostave samoregulatorno tijelo kako bi prevazišli trenutne podjele.

U izvještaju se podsjeća da je delagacija ove organizacije posjetila u novembru prošle godine Podgoricu i sastala se, kako se navodi u izvještaju, sa premijerom Igorom Lukšićem, pomoćnikom ministra kulture Željkom Rutovićem, direktorom Uprave policije Veselinom Veljovićem, šefom Delegacije EU u Crnoj Gori Leopoldom Maurerom, te predstavnicima OEBS-a Alin Robert i Radkom Bačevom, ali i sa preko 30 predstavnika medija, uključujući i vlasnike, glavne urednike, medijske stručnjake.

“Cilj misije je bio da procijeni medijsku situaciju u Crnoj Gori nakon uvođenja novih zakona, uključujući i dekriminalizaciju klevete, praćenje aktivnosti koje se odnose na rasvjetljavanje napada na novinare uključujući i ubistvo glavnog i odgovornog urednika 'Dana' Duška Jovanovića, utvrđivanje činjenica koje se odnose na pritiske na medije”, pojasnili su iz SEEMO-a.

Galerija

Bonus video: