Poljoprivreda tik uz pistu: Ko ore polje uz aerodrom Golubovci?

Parcela, neposredno uz magistralu od aerodroma u Golubovcima u pravcu Podgorice, dobija novi imidž - sve je spremno za sadnju
12196 pregleda 19 komentar(a)
Uzorana zemlja kod aerodroma, Foto: Zoran Đurić
Uzorana zemlja kod aerodroma, Foto: Zoran Đurić

Državna zemlja na Ćemovskom polju je preorana i spremna za sadnju, ali nadležni tvrde da ne znaju ko se bavi poljoprivredom tik uz najveći državni aerodrom.

Ko će u već izoranim brazdama i šta saditi, Glavnom gradu, ali ni Vladi - vlasniku zemljišta je nepoznato. Tako su “Vijestima” iz Glavnog grada saopštili da je parcela na Ćemovskom polju u vlasništvu države. Iako su “Vijesti” informacije tražili od Vlade, koja je uputila na Upravu za imovinu koja gazduje državnim dobrima, a između ostalog vodi računa i o zemljištu u vlasništvu države.

“Na navedenoj lokaciji, Uprava za imovinu nije ustupala predmetnu parcelu”, navodi se u odgovoru uprave.

“Vijesti” su Glavni grad, Vladu i Upravu za imovinu pitale da li je i kome dodijeljeno zemljište, u vlasništvu Vlade, i to za sadnju, koliko je novca investitor za to opredijelio, šta će biti posađeno, ali i da li je taj dio Ćemovskog polja, shodno planskim dokumentima, predviđen za poljoporivredu, i a ako nije, šta je plan za tu parcelu.

Iz preduzeća “Plantaže” nezvanično su kazali da, iako se ova parcela nastavlja na njihove vinograde, ta kompanija nema ništa sa oranicom pored aerodroma.

Prema izvodu iz katastra, dostupnom na sajtu Uprave za nekretnine, izorana parcela je površine skoro 34 hektara (337.376 metara kvadratnih), a u vlasništvu je Vlade od 2015.

Navodi se da je svojina države, a da Vlada njome raspolaže.

“Najveći zemljišni proizvodni resurs je, svakako, priobalje Skadarskog jezera koje u intenzivnoj povrtlarsko-ratarskoj proizvodnji može dati značajnu produkciju.

Drugi, najpotencijalniji visinsko-zonalni region poljoprivrednog zemljišta je od Golubovaca do Smokovca: Crne zemlje, Tuško polje, Rogamsko polje, Ćemovsko polje, Dinoško polje, Kokotsko polje, Lješkopolje, Momišićko polje (Sadine), Tološko polje, Lješkopoljski lug, Vukov lug i Strganica”, stoji u Prostorno-urbanističkom planu Podgorice (PUP) do 2025. godine.

Agrolajf ulaže u smilje?

Iako nadležni ne odgovaraju ko će saditi na Ćemovskom polju, Ministarstvo poljoprivrede je, stoji na njihovom sajtu, prije godinu potpisalo ugovor sa zakupcima skoro 200 hektara poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države.

U tadašnjem saopštenju resora Milutina Simovića navodi se da je firma “Agrolajf Montenegro” zakupac oko 34 hektara na lokalitetu Golubovci, te da “planira da zasnuje plantažu smilja, uz ulaganja u iznosu od više od milion eura “.

Prema Centralnom registru privrednih subjekata, ova firma je u vlasništvu dijela porodice Stanaj, koja gazduje i kompanijom Rokšped. Međutim, prema podacima Uprave za nekretnine, na zemljište uz aerodrom nijesu ubilježena bilo kakva opterećenja, davanje u zakup...

Bonus video: