Poljoprivrednici teško do kupca od uvoza i marketa

Žarko Maraš iz Mahale je na četiri hektara zasadio više vrsta povrća kako bi mogao da odoli izazovima tržišta
3 komentar(a)
pijaca, Gintaš, Foto: Luka Zeković
pijaca, Gintaš, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 19.07.2016. 17:35h

Poljoprivrednici iz Zete i Malesije i ove godine teško prodaju svoje proizvode zbog uvoza i velikih marketa, koji voće i povrće prodaju znatno jeftinije.

Poljoprivredni proizvođač iz Mahale Žarko Maraš kazao je “Vijestima” da razno povrće koje zasadi prodaje na Kamionskoj pijaci, ali da sa godinama, prodaja robe ide sve teže.

“ Paradajz se dosta uvozi iz Srbije, Makedonije i drugih zemalja, dok je za ostalu robu malo manja konkurencija. Mi smo malo tržište i dovoljno je da uđu dva - tri šlepera, da se poremeti prodaja”, kazao je Maraš.

On je istakao da su veliki lanci marketa preuzeli dosta tržišta, te da se pravdaju da kupuju robu sa strane, jer domaća nije naročito kvalitetna i nema je u dovoljnim količinama.

“Kad su u pitanju količine, ne možemo da se nosimo sa mnogoljudnijim zemljama, ali kvalitet naše robe je zadovoljavajući”, ocijenio je Maraš.

Maraš je ove godine zasadio četiri hektara raznog povrća - paradajz u zatvorenom i paprike, patlidžan, blitvu, poriluk i drugo na otvorenom.

“Drobim proizvodnju da bih mogao da se uklopim na tržištu. Ako jedna vrsta slabo prolazi, trebalo bi da zaradim na drugoj, mada ove godine sve slabo prolazi... Ove godine su otežavajući faktor bile i kiše”, kazao je Maraš.

Paradajz, kako je kazao, trenutno ima skok rasta u okruženju, dok se kod nas domaći prodaje za 40, a uvozni za 70 centi po kilogramu. Uprkos ogromnom trudu i sredstvima koja je uložio u ovogodišnju proizvodnju, Maraš je kazao da će biti zadovoljan ako uspije da 'izvuče' uloženi novac.

Poljoprivrednik iz Pothuma Zoran Milić je ocijenio da poljoprivrednici imaju dosta problema oko plasmana robe, jer veliki marketi diktiraju cijene.

“Poljoprivrednici su nezadovoljni i u Zeti i u Malesiji. Kamionska pijaca polako odumire, a iz Albanije se previše uvozi”, kazao je Milić.

Milić je ove godine na otvorenom zasadio oko 20 hektara, u šta je uložio oko 30.000 eura.

“Proizvodim sve, papriku, paradajz, lubenice, krompir... Krompir se prodaje po cijeni od 15 do 17 centi, dok je cijena paprike dobra, 40 centi po kilogramu. Cijena je skočila zbog kiše, ali će brzo pasti”, kazao je Milić.

On je ocijenio da bi najbolje rješenje bilo da Ministarstvo poljoprivrede daje zaštitne cijene, uz koje bi se poljoprivrednicima isplatilo da proizvode.

“Na primjer, da cijena lubenice bude 15 centi... Ovako, teško da ću povratiti uloženo”, kazao je Milić.

Bonus video: