Poljoprivredom se bave iz svog džepa, država opet ne pomaže

Poljoprivredni proizvđači su ovu sezonu „izgurali na mišiće“, zadužujući se, “kako bi nešto radili”
68 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.05.2012. 22:30h

Poljoprivredni proizvođači su, pogotovo nakon obećanja koja su dobijali od nadležnih nakon februarskog snijega, očekivali veću finansijsku pomoć od resornog Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, ali su se, kao po običaju, za nastupajuću sezonu finansirali samo iz svog džepa.

Predstavnici poljoprivrednih proizvođača Zete i Malesije smatraju da je “zabrinjavajuće” što Agrobudžet za ovu godinu još nije usvojen, te da se to može negativno odraziti na ovogodišnju poljoprivrednu sezonu.

Iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja „Vijestima“ je saopšteno da će Agrobudžet za 2012. godinu biti razmatran na sjednici Vlade odmah nakon rebalansa budžeta, što očekuju da će se desiti početkom tekućeg mjeseca.

Predsjednik poljoprivrednih proizvođača Malesije Smailj Čunmuljaj tvrdi da su poljoprivrednici iz Malesije u velikoj besparici, te da, kako sami kažu, “krpe kraj s početkom“.

Očekivali mnogo nakon snijega

"Očekivanja za ovu godinu bila su velika, naročito poslije sniježnih padavina koje su bile najizrazitije u seoskim područjima. Sad je u toku sjetva, pripremni radovi su u intenzivnoj fazi, a novca nigdje nema. Ministarstvo poljoprivrede je ranije dodjeljivalo manje finansijske iznose poljoprivrednicima, kojima su makar mogli kupiti đubrivo i slično, a ove godine izgleda nemaju što da daju", smatra Čunmuljaj.

Ističući da je zabrinjavajuće što Agrobudžet kasni, on je istakao da su mnogi poljoprivrednici artikle u poljoprivrednim apotekama kupovali na zajam, dok ne prodaju prve proizvode.

Mnogi poljoprivrednici su artikle u poljoprivrednim apotekama kupovali na zajam, dok ne prodaju prve proizvode

Sa prognoziranjem sezone ipak treba sačekati još mjesec dana, smatra Čunmuljaj, kada će prvi proizvodi sa otvorenog biti ponuđeni tržištu.

Predsjednik poljoprivrednog Udruženja Zete Mladen Aligrudić kazao je da poljoprivredni proizvođači zaista očekuju veliku pomoć države, naročito u uslovima koji su prisutni u posljednjih godinu i po dana, gdje je nemoguće održati proizvodnju “što zbog elementarnih nepogoda, što zbog drugih problema koje proizvođači imaju”.

Sezona izgurana "na mišiće"

On smatra da su poljoprivrednici ovu sezonu „izgurali na mišiće“, zadužujući se, “kako bi nešto radili”, a ni vremenske prilike im nijesu bile naklonjene, jer su obilne kiše uzrokovale kašnjenje sezone za desetak dana.

"Agrobudžet za ovu godinu još nije usvojen, te je, prema tome, pričati o nadama i nadanjima besmisleno u ovom trenutku. Poljoprivrednicima treba pomoći u dijelu subvencija, stvaranju uslova za bolji plasman, zaštiti domaćih proizvoda, povezivanju sa turističkom privredom i plasmanom naše robe u velikim marketima", kazao je Aligrudić.

On smatra da je već kasno i za olakšice koje poljoprivrednicima, koji su imali štete zbog nevremena, prilikom davanja kredita pruža Investiciono–razvojni fond, jer “ko je mislio da radi, taj je ovu sezonu odradio”.

Snijeg je zimus oštetio 200.000 od 300.000 plastenika

Ističući da je “bolje ikad, nego nikad” za donošenje Agrobudžeta, Aligrudić ipak smatra da je za ovu sezonu, makar kad je povrtarstvo u pitanju kasno.

"U nevremenu je stradalo oko 200.000 od 300.000 plastenika, koliko ih okvirno ima u Crnoj Gori. Mnogi su nekako uspjeli da ponovo organizuju proizvodnju u tim i novim plastenicima koje su napravili, ali je to daleko od rane proizvodnje", smatra Aligrudić.

Kao i njegov kolega iz Malesije, i Aligrudić smatra da je veoma teško praviti bilo kakvu kalkulaciju za uspješnost ovogodišnje sezone, jer su problemi koji su je pratili nesvakidašnji.

Kažić: Narod hoće jeftino

Poljoprivredni proizvođač iz Botuna Vesko Kažić je od rane sezone odustao, jer se za nju nikako nije mogao finansijski pripremiti, a za kasnu sezonu će sve obezbijediti o svom trošku. Tržištu će ponuditi oko 30 tona kasnog paradajza, a pomoći niotkud.

Uvozni proizvodi nam ne mogu biti konkurencija što se tiče kvaliteta, ali naš narod hoće jeftino, pa dobije to što dobije

Toliko optimizma ipak nema kada je riječ o ovogodišnjoj sezoni, jer smatra da poljoprivrednicima pored postojećih problema, dodatne uzrokuje preveliki uvoz proizvoda iz Turske i Albanije.

"Uvozni proizvodi nam ne mogu biti konkurencija što se tiče kvaliteta, ali naš narod hoće jeftino, pa dobije to što dobije", smatra poljoprivrednik iz Botuna.

Agrobudžet 255.000 eura

Sekretarijat za razvoj preduzetništva predložio jep Program mjera za podsticanje razvoja poljoprivrede i ruralnih područja Glavnog grada u 2012. godini na osnovu kojeg su odobrena sredstva za podršku navedenog programa Agrobudžeta za 2012. godinu u iznosu od 255.000 eura.

"Sredstva Agrobudžeta su namijenjena za kreditiranje programa iz oblasti poljoprivrede, otkup viška poljoprivrednih proizvoda sa područja Glavnog grada, odnosno Zete i Malesije, kao i za premije u mljekarstvu", saopštio je sekretar Sekretarijata za preduzetništvo Miodrag Pajović.

Na pitanje kakvu podršku od Sekretarijata za nastupajuću sezonu mogu očekivati poljoprivredni proizvođači iz Glavnog grada, gradskih opština Golubovci i Tuzi, Pajović je odgovorio da su službenici odjeljenja za poljoprivredu, diplomirani inženjeri poljoprivrede, u intenzivnoj komunikaciji i obilasku poljoprivrednih proizvođača na terenu i da daju stručne savjete kako da što kvalitetnije obavljaju svoju proizvodnju.

Galerija

Bonus video: