Pomaže li tužba protiv javašluka?

Željeznički prevoz se izvinio i poručio da ipak ne mogu vratiti ni pare za karte
193 pregleda 19 komentar(a)
Ažurirano: 19.09.2013. 07:01h

Željeznički prevoz juče se izvinio putnicima koji su nakon 30 sati konačno stigli večernjim vozom iz Beograda u Podgoricu, odnosno Bar, nakon mnogo stresa, maltretiranja, ogorčenja i gladovanja, ali i najavio da im neće vratiti pare za karte. Iz Željeznica Srbije saopšteno je da će putnicima vratiti novac za kupljene karte, ali do granice sa Crnom Gorom.

Putnici međunarodnog voza, koji je iz Beograda krenuo u ponedjeljak uveče u 21 i 25 sa 80 minuta zakašnjenja, a juče ujutru oko tri sata bio na podgoričkoj stanici, ogorčeni su i šokirani onim što ih je snašlo. Neki od njih najavili su tužbe protiv nadležnih, što nije prvi put jer se crnogorska željeznica više puta nalazila pred sudovima zbog zahtjeva za nadoknadu štete - zbog tragedije prije nekoliko godina, a zatim i zaglavljivanja voza tokom snježne oluje.

Predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović ne spori njihovu odluku, ali objašnjava da ishod zavisi od toga šta će pokazati zvanična informacija o tome da li je uzrok kašnjenja objektivne prirode ili je u pitanju krivica željezničkih preduzeća.

Direktor Sektora za međunarodni prevoz putnika Željezničkog prevoza Milovan Janković koji se i izvinio putnicima u ime preduzeća, rekao je “Vijestima” da su “preduzeli sve neophodne aktivnosti, koje su bile moguće, u cilju skraćenja vremena putovanja putnika”. “Putnici su svo vrijeme boravka u vozu bili bezbjedni, a izvinjavamo se za neprijatnosti prouzrokovane dugim čekanjem u vozu i nakon velikog kašnjenja,” rekao je on za “Vijesti”.

Direktor u Željezničkom prevozu Milovan Janković ne vidi u njegovom preduzeću krivca: ”Elementarne nepogode nije moguće predvidjeti"

Direktor je objasnio da voz nije mogao krenuti bez struje pa je iz Podgorice upućena dizel lokomotiva. Prije lokomotive stigla je struja pa su nadležni, kako je objasnio Janković, pokušali da pokrenu “voznu lokomotivu” koja je tada bila pokvarena. Nakon toga putnici su morali da sačekaju novu lokomotivu, iz Bijelog Polja, koja je voz dovezla do stanice Kolašin.

Janković kaže da su nakon saznanja o velikom kašnjenju “angažovali prevoz putnika na relaciji Bijelo Polje - Podgorica i Podgorica - Bijelo Polje za sve vozove za koje je bilo moguće (tri lokalna i jedan međunarodni voz )”.

Janković je radiju Antena M kazao da putnici nemaju pravo na novčanu nadoknadu, već samo putnici lokalnog voza iz Bara koji je juče takođe otežano saobraćao: “ Između Željeznice Crne Gore i Željeznice Srbije nije potpisana Povelja o nadoknadi, pa u tom dijelu nije moguće izvršiti nadoknadu. Postoji Zakon o ugovornim odnosima u željezničkom saobraćaju i u lokalnom saobraćaju mi postupamo prema tom zakonu. Putnici lokalnog voza mogu da dobiju nadoknadu - do 50 odsto vrijednosti karte im može biti refundirano, samo moraju da se prijave i ispoštuju proceduru za koju se mogu raspitati na željezničkoj stanici”.

Jedan od putnika, Saša Petković, ispričao je za “Vijesti” da je od Subotice do Kolašina putovao 35 sati.

”Ovo je najduže putovanje vozom u mom životu. Za ovo nema riječi. Mi smo u Barajevu stajali sve do jutra, a onda i blizu Kolašina. Užasno i neviđeno u normalnom svijetu. Ne znam kada ću se opet odlučiti da sjednem u voz", rekao je on.

Direktor Sektora za međunarodni prevoz putnika Željezničkog prevoza rekao je da su po dolasku u stanicu Kolašin, putnicima ”kojima je to bilo najneophodnije”, obezbijeđene voda i hrana, a iz Podgorice i prevoz do odredišta.

Mladić koji se predstavio kao Asim iz Podgorice ima razumijevanja za ono što se desilo. "Ako je išta u ovome dobro, to je ponašanje osoblja voza koje je bilo u istoj situaciji kao i mi. Bili su maksimalno ljubazni i očigledno neobaviješteni kao i mi. Bilo je dosta djece i starijih osoba i sva je sreća što nekome nije pozlilo", ispričao je on za “Vijesti”.

Po dolasku u stanicu Kolašin

I Dejan iz Beograda, koji je putovao sa malim djetetom, kaže da su dobili sendviče u Prijepolju i Kolašinu. ”Osoblje je bilo maksimalno predusretljivo, ali to ne može ispraviti ovo maltretiranje," rekao je on.

Milovan Janković ne vidi u svom preduzeću krivca: ”Elementarne nepogode nije moguće predvidjeti, ali možemo poručiti da će u sličnim situacijama Željeznički prevoz Crne Gore učiniti sve što je u njegovoj mogućnosti kako bi skratio vrijeme boravka putnika u vozovima”.

Do Beograda se 80-ih išlo za šest sati i 15 minuta

Putnici i članovi njihovih familija komentarisali su informaciju o kašnjenju voza na portalu Vijesti. Evo što su neki od njih napisali.

“Moje je dijete u vozu, stigli su u Kolašin i niko im ne zna reći đe će dalje. Demolirali su vagone, bijesni putnici i većina ih je ostala u Kolašinu. Sram i stid da bude Željeznicu Crne Gore kad pušta ovakve vozove u saobraćaj. Voz je i iz Beograda kasnio 80 minuta, tako da je nevrijeme samo izgovor. Tužicu vas koliko sjutra, sram vas bilo!!!”

“Moja sestra je bila u tom vozu i čista je laž ovo što su izjavili. Nisu dobili hranu, tačnije, nisu svi dobili hranu jer su dijelili 10 sendviča na 30 ljudi, neki su se čak zamalo i potukli zbog toga. Niko im nije nudio prevoz, naročito ne iz Kolašina. A na pitanje dispečera da li je voz ispravan, dobijali smo potvrdne informacije da jeste, samo nema struje”.

“Strašno... Osamdesetih godina poslovni voz je putovao 6 sati i 15 minuta do Beograda. U vozu su bile stjuardese, itisoni, muzika... Putnici su dobijali red vožnje, a preko razglasa je javljano kad voz ulazi u narednu stanicu i molili se putnici da se pripreme za izlazak. U voz se moglo samo sa rezervacijom. Tada nam je EU očigledno bila mnogo bliža nego danas. Strašno je to što se desilo ovim ljudima...”.

Sendviči samo za crnogorske putnike?

Iako su “Vijestima” zaposleni na kolašinskoj željezničkoj stanici preksinoć rekli da će voz odmah po dolasku krenuti (22 sata i 55 minuta) to se, prema izjavama putnika, desilo tek nakon dva sata. Kako tvrde neki putnici u Kolašinu je podijeljeno samo 40-ak sendviča. Osoblje ih je dijelilo “samo za crnogorske putnike iz “spavaćih kola””. To je izazvalo bijes kod mnogih putnika, čak i manje incidente.

“Nevjerovatno je da poslije ovoliko maltretiranja nijesu mogli za sve putnike da obezbijede bar sendviče. Doslovno su rekli da su sendviči za crnogorske putnike u spavaćim kolima. U Prijepolju su dali sendviče za sve putnike bez izuzetka. Ne mogu da vjerujem. Po dolasku u Kolašin misili smo da je našim mukama kraj, međutim, iako su rekli da bez problem nastavljamo ka Podgorici, polazak se odložio za čitava dva sata, a pri tom nijesmo imali nikavih informacija”, kazao je putnik koji se predstavio kao Ivan iz Podgorice.

U vozu je, prema svjedočenju putnika, bilo turista iz Njemacke i Rusije koji su bili zaprepašćeni onim što se desilo.

ŽICG: Molim vas, razumite, munja je pokidala optičke i bakarne kablove

U Željezničkoj infrastrukturi koja upravlja prugama i stanicama i juče su se za haos u željezničkom saobraćaju pravdali višom silom – nevremenom. Da bi potkrijepili tu tvrdnju pokazuju fotografije elektrovučnih postrojenja Lutovo i Mojkovac “koje je grom uništio”.

“Zbog velikog nevremena i atmosferskog pražnjenja došlo je do havarije u energetskom postrojenju Lutovo, što je izazvalo prekig željezničkog saobraćaja. Optički i bakarni kablovi u ukrsnici Lutovo su pokidani, tako da nije moguća telefonska komunikacija sa sjevernim dijelom pruge, odnosno nije moguće daljinsko upravljanje energetskim postrojenjima na tom dijelu pruge”, kažu ŽICG.

U toj kompaniji kažu da prve procjene govore o velikoj materijalnoj šteti: “Sve raspoložive ekipe ŽICG - kontaktne mreže, elektrovučnog postrojenja i telekomunikacija su na terenu i preduzimaju sve moguće mjere da saniraju nastalu havariju, kako bi se željeznički saobraćaj normalizovao. Usljed nastale situacije željeznički saobraćaj se odvija otežano na dijelu pruge gdje su najveća oštećenja”.

Čelnici ŽPCG i ŽICG sa ministrom (arhiva); Foto: Ministarstvo saobraćaja

Tvrde da je Željeznički prevoz za putnike voza 433, koji je dolazio iz Beograda organizovao nabavku hrane i pića u stanici Kolašin, kao i autobuski i taksi prevoz do mjesta odredišta za svakog putnika do Nikšića, Cetinja, Bara i Ulcinja. Željeznička Infrastruktura izražava žaljenje zbog nastale situacije i moli putnike koji su iz bilo kog razloga bili ometeni da stignu na vrijeme na mjesto odredišta, da razumiju da se usljed elementarnih nepogoda događaju situacije na koje se ne može uticati, već samo sprovoditi mjere i aktivnosti da se nakon njih što prije sanira šteta.

Haos izašao na vidjelo

Najnovija avantura oko 350 putnika iz voza Beograd - Bar iznijela je na vidjelo kako u ŽPCG održavaju vozove i koliko su im ispravni. Da su imali svojih ispravnih dizel lokomotiva prikačili bi voz i dovukli ga do Podgorice, tako da bi putnici bez većih problema došli do Podgorice i Bara.

Ovako su iz ŽPCG morali da angažuju lokomotivu Montekarga (kao skoro 300 puta prošle godine). Rajka Marinović, direktorica Sektora za međunarodni prevoz putnika u ŽPCG kazala je sinoć da je juče kašnjenje vozova dovedeno na podnošljivu mjeru: "Večernji voz iz Beograda na teritoriji Crne Gore kasnio je 57 minuta. Voz koji je krenuo iz Beograda u 10 sati kasnio je u Srbiji 55 minuta i kod nas još dvadeset". M. B.

Galerija

Bonus video: