Pomor pastrmke u ribnjaku Mareza

Veterinarska inspektorka Mirjana Drašković je rekla "Vijestima" da je inspekcija izlazila na teren, te da će se javnosti obratiti nakon nalaza
669 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 05.09.2016. 18:15h

Bivši radnici Ribnjaka "Mareza" optužili su danas direktora Radonju Šoškića za pomor ribe koji se desio u bazenima tog preduzeća.

Oni su naveli da je do pomora došlo zbog odluke Šoškića da prije nekoliko dana na njihova radna mjesta zaposli sezonske radnike.

"Nas osam je otpušeno sa poslova u ribnjaku i premješteni smo na druga radna mjesta, gdje su nam i niži koeficijenti. Ljudi koji su angažovani umjesto nas nisu obučeni za posao u bazenima i vjerujemo da je zbog toga došlo do pomora ribe. Na bazenima morate svakodnevno da pratite vodostaj, da čistite rešetke, brinete o hranjenju ribe... Oni to sigurno nisu uradili. Mi smo na tim poslovima radili po sedam, osam godina, i nikad se ništa slično nije dogodilo", ispričali su oni "Vijestima".

Šoškić i upravnik Ribnjaka Pavle Radulović, potvrdili su "Vijestima" da je došlo do pomora, ali su kazali da će o uzrocima govoriti nakon nalaza veterinarskog inspektora. Nisu željeli da govore ni o količini stradale ribe.

Veterinarska inspektorka Mirjana Drašković je rekla "Vijestima" da je inspekcija izlazila na teren, te da će se javnosti obratiti nakon nalaza. Drašković je dodala i da je posao inspekcije da se u slučaj uključi ako je u pitanju neko zarazno oboljenje, te ako konzumiranje ribe može da dovede u opasnost zdravlje ljudi, a da je uprava prethodno trebalo da utvrdi da li je do pomora došlo iz drugih razloga, poput nedovoljne količine kiseonika.

Prema njenim riječima, u Ribnjaku postoji sistem samokontrole, putem kojeg zaposleni prate parametre vode (kiseonik, pH vrijednost, temperatura vode...). Zahvaljujući sistemima samokontrole u ribnjacima se postiže praćenje riba i omogućava postizanje optimalnih uslova za njihov uzgoj.

Bivši zaposleni, međutim, navode da u ribnjaku nema ničeg, osim termostata koji pokazuje temperaturu vode.

"A i taj je kupljen na pijaci, tek da se pokaže da ga imamo, ako neko pita", kažu radnici.

Prema procjeni reportera "Vijesti" tokom današnje posjete Ribnjaku, iz bazena je izvađeno više stotina kilograma stradale ribe. Iz uprave Ribnjaka reporteru "Vijesti" nisu dozvolili snimanje.

Ribnjakom na Marezi upravljaju “Plantaže”. Ribnjak, prema zvaničnim informacijama sa sajta kompanije, na površini od 6 hiljada kvadratnih metara godišnje proizvede i proda oko 100 tona kalifornijske pastrmke. Ribnjak je nastao 1957. godine i nalazi se u neposrednoj blizini izvora pitke vode “Mareza”, sa kojeg se, navode iz "Plantaža", isključivo napaja vodom.

Krivične prijave zbog pomora ribe

Kompanija „13. jul Plantaže“ podnijela je krivične prijave protiv nepoznatih osoba koje su sinoć na njihovom ribnjaku na rijeci Mareza, van ugostiteljskog kompleksa, podigle mehanizam rječne ustave i tako spustili nivo vodostaja.

“Ovaj incident je uslovio pomor određene količine ribe kojoj je ribnjak bio prirodno stanište”, saopšteno je iz kompanije “13. jul Plantaže”.

Kako se navodi, o incidentu i okolnostima pod kojim se on desio obaviješteno je Ministarstvo unutrašnjih poslova, a protiv osoba koja su ga izazvala podnešene su krivične prijave.

„U cilju zaštite ribnjaka i tradicionalnih konzumenata pastrmke Plantaža, izvršili smo izlov i komisijsko uništenje stradale ribe koja je, prema svim indicijama, usmrćena isključivo nedostatkom ispuštene vode u ribnjaku. To govorim jer je važno znati da pretpostavljamo da nije u pitanju nikakav drugi razlog pomora ribe, što će se utvrditi nakon obavljenh stručnih analiza i vještačenja”, rekao je direktor proizvodnje te kompanije, Dušan Kankaraš.

Iz te kompanije poručili su da očekuju da će efikasnim djelovanjem policije taj incident biti svojevrstan presedan, i da će počinioci biti ubrzo privedeni pravdi.

Galerija

Bonus video: