Pomor ribe ne smije ostati bez odgovora

Jednim od zaključaka predloženo je da SO traži od Ministarstva poljoprivrede da angažuje stručne službe da ispitaju kvalitet vode i ribe duž čitavog vodotoka rijeka Vezišnice i Ćehotine; ispitaju zagađenost zemljišta i organiče pojas istog duž čitavog vodotoka rijaka Vezišnice i Ćehotine
1512 pregleda 2 komentar(a)
Pomor ribe u Ćehotini, Foto: Facebook
Pomor ribe u Ćehotini, Foto: Facebook

Opozicioni odbornici u Skupštini Opštine Pljevlja podnijeli su juče zahtjev predsjedniku Skupštine opštine Pljevlja za sazivanje vanredne sjednice lokalnog parlamenta na kojoj bi se razmatrala informacija o ekološkom incidentu 4. jula kada je zbog ispuštanja otpadnih voda iz Termoelektrane Pljevlja došlo do pomora ribe u rijeci Vezišnici i Ćehotini.

Inicijativu su potpisali odbornici Demokratske Crne Gore, Socijalističke narodne partija, Demokratske narodne partije i Pokreta za Pljevlja.

Oni zahtijevaju od predsjednika Skupštine i predsjednika Opštine da obezbijedie prisustvo ministra poljoprivrede Milutina Simovića, poljoprivrednog inspektora, direktora Elektroprivrede CG i Vladimira Šestovića koji je bio direktor TE u vrijeme ekološkog incidenta. Traže i da sjednici prisustvuje bivši direktor TE - Slavko Vukašinović i Luka Jovanovića, poslanici iz Pljevalja kao i predstavnici SRK „Lipljen“ i svih nevladinih organizacija iz Pljevalja koje se bave ekologijom.

Klubovi opozicionih odbornika predložili su SO da usvoji zaključke, a jednim od njih Skupština će tražiti od nadležnih da najstrože kazne EPCGkao pravno lice i direktora te kompanije, kao jednog od najvećih zagađivača vode, vazduha i zemljišta u Pljevlja.

“EPCG, TE ‘Pljevlja’ ni posle 37 godina rada nije ispunila svoju obavezu iz Ugovora o dobijanju dozvole za gradnju i realizaciju projekta toplifikacije Pljevalja. EPCG, TE ‘Pljevlja’ ne poštuje integrisanu radnu dozvolu, čime krši Zakon o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađenja životne sredine. Ekocid koji je izazvala EPCG, Termoelektrana „Pljevlja“ u noći između 4. i 5. jula nije jedini slučaj već se to kontinuirano dešavalo 37 godina i to je sastavni dio procesa proizvodnje TE ‘Pljevlja’”, neki su od preloženih zaključaka opozicije.

Jednim od zaključaka predloženo je da SO traži od Ministarstva poljoprivrede da angažuje stručne službe da ispitaju kvalitet vode i ribe duž čitavog vodotoka rijeka Vezišnice i Ćehotine; ispitaju zagađenost zemljišta i organiče pojas istog duž čitavog vodotoka rijaka Vezišnice i Ćehotine. Traže i da se formira stručna komisija koja bi napravila procjenu štete koju je nanijela EPCG, TE „Pljevlja“ životnoj sredini opštine Pljevlja za svih 37 godina rada.

Bonus video: