Pomor ribe u Svinjači, krivac još nepoznat

Do pomora ribe došlo usljed niskog vodostaja rijeke, iz kluba "Maniro" tvrde da su prije skoro mjesec tražili dozvolu od Ministarstva poljoprivrede da je prebace
208 pregleda 1 komentar(a)
Momir Živković, Foto: SRK Tara i Morača
Momir Živković, Foto: SRK Tara i Morača
Ažurirano: 22.07.2017. 18:50h

Iz Sportsko-ribolovnog kluba (SRK) "Tara i Morača" tvrde da je nebrigom društva koje još gazduje kolašinskim vodama uginula značajna količina ribe u rijeci Svinjači.

Riba je, kako kažu iz tog kluba, uginula zbog nedovoljno vode, a to je najočiglednije u viru pored restorana “Vodenica“.

"Zaista je sramota da je u samom centru grada dopušteno ovakvo stanje. Mi smo namjeravali da ribu prebacimo, pošto smo vidjeli da to naše kolege iz kluba 'Maniro' ne čine. Međutim, bilo je prekasno, jer smo zatekli samo mrtve ribe kako plutaju po vodi“, kaže predsjednik SRK-a „Tara i Morača“ Momir Živković.

Predsjednik kluba “Maniro” Mile Lazarević kaže da je do problema došlo zbog zakonske procedure, čije okončanje čekaju.

Tvrdi da su se prije skoro mjesec obratili Ministarstvu poljoprivrede, koje je trebalo, u saradnji sa Biološkim institutom, da izda dozvolu za prebacivanje ribe.

“Još čekamo odgovor. Zbog niskog vodostaja tražili smo izlovljavanje za Svinjaču i Pčinju. Družina iz kluba 'Tara i Morača' treba da se sjete da su nam prošle godine za slične aktivnosti spasavanja ribe napisali krivične prijave, pa smo sada morali striktno da se pridržavamo zakona. Moguće da je postojala 'prečica' u proceduri, ali su nas iz tog kluba nekorektnim pokušajima da sve što radimo proglase nelegalnim, natjerali na oprez“.

On je ocijenio da je Svinjača jako zagađena rijeka u koju se izlivaju brojne septičke jame.

Tvrdi da su članovi „Manira“ lani imali ozbiljne zdravstvene probleme nako što su ribu izlovljavali iz vira pored restorana “Vodenica“.

Živković kaže da je klub na čijem je čelu dobio rješenje o tome da će u narednom periodu gazdovati kolašinskim vodama, ali da ugovori u resornom Ministarstvu još nijesu potpisani.

To, tvrdi on, stvara probleme.

Živković: Dio Morače i Kapetanovo jezero niko ne čuva, riba se lovi i dinamitom

Živković ističe da na jednom dijelu rijeke Morače, koji je na kolašinskoj teritoriji, i na Kapetanovom jezeru uopšte nema ribočuvara.

"Nepokriveno ribočuvarskom službom je sigurno 15-ak kilometara Morače. Neki mještani tvrde da krivolovci haraju, a, navodno koristi se i dinamit. Prije nekoliko dana, grupa ribolovaca nije zatekla na Kapetanovom jezeru nikoga od koga bi mogli da kupe dozvole, pa su lovili bez dozvola“.

Bonus video: