Pomorci obilježili blagdan svog zaštitnika, Svetog Nikole

“Udruženje treba da postoji kako zbog nas koji smo svoje odradili, tako i zbog onih pred kojima je još mnogo godina plovidbe. Ploviti je potrebno, a živjeti nije i ne smijeno dozvoliti da nam pomorstvo postane dio zaborava", poručio je kapetan Pilastro
2762 pregleda 2 komentar(a)
Sa današnjeg okupljanja, Foto: Siniša Luković
Sa današnjeg okupljanja, Foto: Siniša Luković

Tradicionalnim okupljanjem u Kotoru, Udruženje kapetana trgovačke mornarice Crne Gore danas je obilježilo svoj dan i praznik zaštitnika pomoraca, Svetog Nikole po julijanskom kalendaru.

Susretu su osim samih članova Udruženja kapetana, prisustvovale i njihove kolege upravitelji stroja, ali i predstavnici pomorske privrede, školstva i državnih institucija. Ispred Ministarstva saobraćaja i pomorstva ovdje je bio Direktor direktorata za pomorstvo, kapetan Vladan Radonjić, ali on nije našao za shodno da zvanično pozdravi i obrati se okupljenim kolegama iz struke koja je jedan od najboljih crnogorskih izvoznih proizvoda i generator direktnog priliva novca iz inostranstva u iznosu od skoro 300 miliona eura godišnje.

Pored Radonjića, svečanosti su prisustvovali i lučki kapetani iz Kotora Bruno Brkanović i Bara Predrag Ratković, dekan Pomorskog fakulteta Kotor prof.dr. Špiro Ivošević direktor Srednje pomorske škole Kotor mr Veljko Botica, čelnici „Barske plovidbe“ Tihomir Mirović i Ljubo Kočović, Sindikata pomoraca, Bokeljske mornarice, potpredsjednik Unije pomoraca Crne Gore kapetan Vlado Vučetić i predstavnici Udruženja pomorskih strojara i agencija za ukrcaj pomoraca.

„Svim pomorcima čestitam njihov praznik, posebno onima koji su u ovom trenutku na brodu - neka Sveti Nikola bude od pomoći da se što lakše izbore sa svim nedaćama mora i pomorskog života", kazao je, pozdravljajući okupljene, predsjednik Udruženja kapetana trgovačke mornarice Crne Gore, kapetan Mario Pilastro.

Pilastro
Pilastro(Foto: Siniša Luković)

On je podsjetio na sve aktivnosti tog Udruđenja koje okuplja oko 130 kapetana duge plovidbe, naglašavajući dobru saradnju koju imaju a sostalim strukovnim asocijacijama pomoraca, pomorskim školstvom i privredom. Pilastro je podsjetio na aktiivnosti Udruženja kapetana u godini na izmaku, apostrofirajući kao najznačajnije davanje primjedbi i sugestija Ministarstvu saobraćaja i pomoirstva na zakonska i podzaonska akta kako bi ona bila usklađena sa strogim međšunarodnim standardima svjetske pomorske industrije, učešće na godišnjoj Skupštini Evropskog udruženja kapetana CESMA u Antverpenu, saradnju sa Montenegro biznis alijansom i učešće članova Udružženja kapetana kao stručnih saradnika, u nastavi na Pomorskom fakultetu u Kotoru.

“Dali smo i podršku novogirmiranom Udruženju agencija za ukrcaj pomoraca u nadi da će se zajedničkim djelovanjem prema Ministarstvu saobraćaja i pomorstva, na vrijeme riješavati problemi koje prate ukrcaj naših pomoraca na brodovima stranih kompanija.”- podvukao je Pilastro dodajući da je”bitno ne posustati” i pozvao sve kapetane da pomognu i uključe se u rad Udruženja.

Sa okupljanja pomoraca
Sa okupljanja pomoraca(Foto: Siniša Luković)

“Udruženje treba da postoji kako zbog nas koji smo svoje odradili, tako i zbog onih pred kojima je još mnogo godina plovidbe. Ploviti je potrebno, a živjeti nije i ne smijeno dozvoliti da nam pomorstvo postane dio zaborava", poručio je kapetan Pilastro. On je okupljenim kolegama među kojima su bile i neke od pravih legendi bokeškog pomorstva poput čuvenog kapetana Slavka Ivanovića koji gazi poznu devetu deceniju života, prenio i pozdrave poznatog pomorskog veterana, starog kapetana Buba Koprivice iz Podgorice. Kapetan Koprivica je svojim mlađim kolegama poklonio jedna broj primjeraka svoje knjige “Barbine priče” u kojima je opisao dio svog života – školovanje u pomorskim školama u Kotoru i dugogodišnje navigacije na brodovima kotorske “Jugooceanije”.

Bonus video: