Pomorci zajedno proslavili Svetog Nikolu

Pomorce je pozdravila potpredsjednica Opšine Kotor Ljiljana Popović-Moškov
585 pregleda 0 komentar(a)
Sa proslave, Foto: Siniša Luković
Sa proslave, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 19.12.2018. 15:23h

Tradicionalnim okupljenjem u Kotoru u organizaciji Udruženja kapetana Crne Gore, pomorci iz Boke danas su obilježili dan svog zaštitnika - Svetog Nikole po julijanskom kalendaru.

Uz čašicu i posnu trpezu sa jelima od ribe i plodova mora, okupili su se iskusni morski vukovi – kapetani i upravitelji stroja. Među njih pedesetak koji su tukli ili još tuku sva svjetska mora, upravljajući gotovo svime što plovi, od modernih suplajera naftnih platformi do supertankera i orijaških megakontejnerskih brodova, najviše je bilo onih prekaljenih veterana koji za sobom pojedinačno imaju i do 40 godina aktivne navigacije. Kako je neko od prisutnih duhovito primijetio- u jednoj prostoriji u Kotoru bilo je preko 2.000 godina navigacijskog iskustva, a ko zna koliko još stotina godina profesionalnog iskustva naših kapetana, oficira i strojara i danas je na dan svog zaštitnika, bilo daleko od kuće i zavičaja, na raznim brodovima širom planete.

Pomorce je pozdravila potpredsjednica Opšine Kotor Ljiljana Popović-Moškov, a svečanosti su pored ostalih, prisustvovali i direktor Direktorata za pomorstvo u Ministarsrvu saobraćaja i pomorstva Vladan Radonjić, predsjednik Borda direktora Barske plovidbe kapetan Ljubo Kočović, lučki kapetan u Kotoru Bruno Brkanović sa saradnicima, dekan Pomorskog fakulteta Kotor prof.dr. Špiro Ivošević, predstavnici kompanije Dabinović iz Monaka, Sindikata pomorstva, Bokeljske mornarice, čelnici pomorsih agencija i trening centara, kao i predstavnici Unije pomoraca Crne Gore. U ime domaćina, Udruženja kapetana i njihovih kolega iz Udruženja pomorskih strojara Crne Gore, prisutne je pozdravio kapetan duge plovidbe, mr Mario Pilastro, čestitajući im praznik Svetog Nikole - zaštitnika pomoraca, putnika, ribara i djece.

Podjećajući na aktivnosti Udruženja kapetana u godini na izmaku, Pilastro je posebno naglasio činjenicu da su oni u maju u Kotoru bili domaćini možda i najvažnijeg stručnog međunarodnog pomorskog skupa koji je u Crnoj Gori održan u novijoj istoriji – 23. Generalne Skupštine CESMA (Konfederacije Udruženja pomorskih kapetana zemalja EU).

„Skupštini CESMA je prisustviovalo 21 udruženja kapetana iz 14 država Evrope, a po prvi put i tadašnji izvbrpni direktor Evriospke agencije za pomorsku sigurnost EMSA, kapetan Marku Mili.“- podsjetio je Pilastro, dodajući da je to bila prilika da se na dostojan način reprezentuje Kotor, Crna Gora i naše pomorstvo. On je naglasio da su Udruženje kapetana i ostale strukovne asocijacije pomoraca u Crnoj Gori, stalno držeći fokus na dinamičnom razvoju svjetske pomorske privrede i inoviranju međunarodnih standarda te industrije, ukazivali našoj državnoj administraciji na probleme i potrebe sa kojima se suočava nepšto preko 6.500 crnogorskih pomoraca, što ploveći na stranim brodovima, godišnje zarade i u zemlju unesu oko 200 miliona eura svježeg novca.

Proslava Svetog NikoleSa proslave

"U kontaktima sa Ministarstvom saobraćaja i pomorstva, ukazivali smo na mnoge probleme sa kojima se susreću naši pomorci, kao i na mogučlnost da se zbog kašnjenja u implementaciji međunarodnih propisa iz oblasti pomosrtva, Crnoj Gori može dogoditi ono najgore – isključenje sa „Bijele liste“. U novembru 2019. MSP-u predstoji audit (provjera) od strane Međunarodne pomorske organizacije IMO i nadamo se da će se državna administracija do tada dobro pripremiti i da će se izbjeći ono najgore – da naše dvije pomorske kompanije ostanu bez zastave, a naše luke i marine postanu crne rupe na pomorskim kartama.“- istakao je Pilastro zahvaljujući se svima koji doprinose zajedničkom djelovanju u pravcu riješavanja problema crnogorskog pomorstva.

"Uprkos brojnim problemima i teškoćama, ipak ništa nije jače od želje da opstanemo i postojimo – bar zbog onih mlađih koji idu našim stopama.

Zato po ko zna koji put ponavljam – ploviti se mora, živjeti se ne mora!“ - zaključio je kapetan Pilastro.

Bonus video: