Ponovo kriza na tržištu ljekova: Ili ih nema, ili je količina "ograničena"

Prošlog mjeseca potpisani ugovori sa veledrogerijama za nabavku 458 ljekova
167 pregleda 7 komentar(a)
Montefarm, Foto: Savo Prelević
Montefarm, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.03.2016. 21:14h

Zdravstvene ustanove ostale su bez “extencilin” injekcije, dok u apotekama nedostaju četiri lijeka - “famotidin”, “fosinopril”, “cortef” i “nistatin” kapi.

Iz “Montefarma” je saopšteno da su “extencilin” injekcije deficitarne kod proizvođača, dodavši da se “ne zna kada će ponovo biti dostupne”, s obzirom na to da se ne koriste u velikim količinama.

Riječ je o injekcijama koje sadrže penicilin i koje se nalaze na pozitivnoj listi ljekova, a koje su pacijenti prinuđeni da kupuju kod privatnika zbog nestašice.

U “Montefarmu” tvrde da još uvijek nemaju “fosinopril” tablete protiv visokog krvnog pritiska, jer tender za nabavku tog lijeka još nije realizovan.

Saopštili su da nema ni “famotidina” za liječenje poremećaja kiseline u želucu, kao i tableta “cortef”.

Iz “Montefarma” su kazali da ima dovoljno tableta “monopril” i “monopril plus” koje se koriste protiv visokog krvnog pritiska.

Naglasili su da je prije petnaestak dana, nakon višemjesečne nestašice, po tenderu stigao i lijek “mostrafin” koji koriste pacijenti sa oboljenjima prostate.

Međutim, kazali su da ga i dalje imaju u ograničenim količinama.

U odgovoru “Montefarma” piše i da “trusopt” kapi za oči dobijaju u ograničenim količinama, jer ga proizvođač “Pliva” ne isporučuje dovoljno.

Istakli su da u državnim apotekama ima preko 90 odsto ljekova u ampulama.

“Montefarm” je prošlog mjeseca potpisao ugovore sa deset veledrogerija za godišnju nabavku oralnih ljekova u vrijednosti oko 14 miliona.

Nabavkom je traženo 458 vrsta oralnih ljekova, među kojima se većina izdaje na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Konačno sklopljeni ugovori za nabavku vakcina za hepatitis B

Napokon su sklopljeni ugovori i za nabavku vakcina protiv hepatitisa B za djecu i odrasle, za koje će da bude izdvojeno 43.600 eura. Postupak za nabavku vakcina bio je obustavljen, jer je veledrogerija “Glosarij” ponudila više od od 35.000 eura za vakcinu protiv hepatitisa B za djecu, dok je “Farmalab” izjavio da dvije vakcine može isporučiti u roku od 90, umjesto 30 dana, kako je bilo predviđeno tenderom.

“Montefarm” je u ponovljenom postupku izmijenio rok za isporuku do 90 dana i krajem prošle sedmice potpisao ugovor sa “Farmalabom”.

Za godišnju nabavku potrebnih 13 vrsta vakcina izdvojeno je ukupno 341.805 eura. Tenderom su tražene i vakcine koje obavezno primaju djeca.

Bonus video: