Ponovo krpe "rupu bez dna"

Još jedna sanacija podgoričkog Bulevara Josipa Broza Tita, izgrađenog 2008. godine, uprkos tvrdnjama stručnjaka da se veća oštećenja na kolovozu ne smiju pojaviti ni za 20 godina, ako se kvalitetno radi
15472 pregleda 14 komentar(a)
Radovi će trajati bar sedam dana, Foto: Zoran Đurić
Radovi će trajati bar sedam dana, Foto: Zoran Đurić

Građani Podgorice opet će platiti popravku Bulevara Josipa Broza Tita, jer je na toj saobraćajnici, po ko zna koji put, u toku sanacija kolovoza.

Kako je saopšteno iz Glavnog grada, radiće se na desnoj kolovoznoj traci Bulevara, od Ulice Zmaj Jovine do kružnog toka Bulevara Pera Ćetkovića. Naveli su da su radovi počeli 22. i da je predviđeno da traju do 29. oktobra, ali nijesu saopštili koliko će koštati.

Posljednja sanacija Bulevara na istom dijelu rađena je prije dvije godine, a tada, kao i sada, angažovani su radnici gradskog preduzeća “Putevi”.

Bulevar Josipa Broza Tita 2008. godine radila je firma “Gradnja promet” iz Danilovgrada, a samo pet godina nakon toga asfalt je do te mjere propao da je saobraćajnica morala da se krpi.

bulevar Josipa Broza Tita, radovi
Radovi na bulevaru(Foto: Zoran Đurić)

Tadašnji stečajni upravnik “Puteva” Dragan Smolović kazao je 2013. da je posao “fušerajski odrađen”.

Radnici “Puteva” tada su na toj dionici morali da na novi tampon stavljaju armirani beton i čelične mreže.

“Na pojedinim mjestima došlo je do pucanja, a asfalt se odvojio centimetar i više od same podloge. Tampon je katastrofalno loše urađen... Na novi tampon se stavljaju armirani beton i čelične mreže, kako ponovo ne bi došlo do odvajanja, a tek onda asfalt”, kazao je Smolović.

On je istakao da je Bulevar “katastrofalno loše” urađen, da je podloga za saobraćajnicu na pojedinim mjestima tanja i za dva centimetra, ocijenivši da mu je još tada prijetilo potpuno propadanje.

Novinar “Vijesti” prije dva dana vidio je da radnici “Puteva” mehanizacijom uklanjaju asfalt na dionici gdje je 2013. postavljena armatura i pripremaju je za novu podlogu.

Ranije je iz Glavnog grada saopšteno da je Bulevar na Starom aerodromu rađen u tri faze, ali su odbili da odgovore na pitanje ko je bio nadzorni organ tokom izvođenja radova.

bulevar radovi
Radovi će trajati bar sedam dana(Foto: Zoran Đurić)

Profesor Građevinskog fakulteta Vlado Kapor ranije je naveo da se na novoizgrađenom kolovozu ne smiju pojaviti veća oštećenja za 20 godina.

Kapor je kazao da za propadanje saobraćajnice može da postoji više razloga, pojasnivši da to mogu da budu loš projekat, loša konstrukcija, loše napravljena saobraćajnica, loš nadzor ili loše održavanje.

Pozvavši se na iskustvo, on je ocijenio da je najčešći razlog to što izvođač radova loše napravi saobraćajnicu, ili nadzorni organ investitora loše kontroliše kvalitet izvedenih radova.

“Nadzor mora biti permanentan... Nadzorni organ treba da je svaki dan na gradilištu, a ne da se javi svakih sedam ili osam dana, jer ima puno gradilišta, pa ne stigne i slično. Nadzorni organ se mijenja u zavisnosti od toga da li plaća lokalna zajednica, da li se plaća iz budžeta...”.

“Vijesti” su nedavno objavile da je većina saobraćajnica izgrađenih u Podgorici u posljednjoj deceniji, čak i bulevara, zrela za rekonstrukciju nakon svega nekoliko godina.

Jedan od primjera je popravka 715 metara duge Cvjetne ulice na Starom aerodromu, koja je uslijedila nakon prošlogodišnjeg otvaranja i rekonstrukcije koja je koštala milion eura. Svega nešto više od pola godine od rekonstrukcije, radnici podgoričkog gradskog preduzeća “Putevi” morali su da intervenišu, odnosno da popravljaju, iako nijesu bili izvođači radova.

Rekonstrukcija Cvjetne ulice podrazumijevala je izvođenje radova na polaganju hidrotehničkih, elektro i tk instalacija (vodovod, fekalna i atmosferska kanalizacija i javna rasvjeta), a radovi su bili povjereni danilovgradskoj firmi “Met&Alu Plast“.

Građani iz te ulice su više puta negodovali zbog kašnjenja radova...

I gradski bulevari, rađeni u vrijeme gradonačelnika Miomira Mugoše, puni su rupa i neravnina, a nerijetko se i prekopavaju zbog polaganja raznih instalacija.

Struka kaže da kvalitetno urađeni bulevari ne mogu da propadnu za tako kratko vrijeme.Iz organizacije KOD su tada naveli da većina ulica koje se asfaltiraju uglavnom nakon godinu ili dvije od završetka radova postaju “zrele” za ponovno presvlačenje asfaltom, odnosno takozvano krpljenje rupa.

Vozači se žale da je neravan i nedavno završeni bulevar u Donjoj Gorici i da šahte “zvone” kada se pređe preko njih.

Rekonstrukcija te saobraćajnice, duge 3,3 kilometra, građane je koštale 9,5 miliona eura. Započeta je u februaru prošle godine, a rok za izgradnju je prekoračen više puta. Izvođač radova je bila firma “Tehnoput”.

Bonus video: