Ponovo o gradnji mještana u Budvi

MORT poništio rješenje glavne arhitektice o zahtjevu porodica Petković i Božović da grade hotele
4364 pregleda 0 komentar(a)
Prostor na kome se planira gradnja hotela, Foto: Vuk Lajović
Prostor na kome se planira gradnja hotela, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 11.03.2020. 20:03h

Ministarstvo održivog razvoja i turizma poništilo je rješenje glavne budvanske arhitektice Ane Samardžić i vratilo joj na ponovno odlučivanje o izdavanju saglasnosti na idejna rješenja za hotele sa 4 plus i pet zvjezdica, koje u samom centru Budve na 50 metara od Slovenske plaže namjeravaju da grade predstavnici budvanskih porodica Petković i Božović.

Samardžićka je odbila da da saglasnost, na šta su se Petkovići i Božovići žalili.

“Navode da su više puta korigovali idejno rješenje turističkog objekta hotela sa garažom, prizemlje, mezaninom i šest spratova, kao i idejno rješenje hotelskog kompleksa sa pet zvjezdica, te da su idejna rješenja u potpunosti u skladu sa planskim rješenjem Detaljnog urbanističkog plana ‘Budva centar’”, navodi se u rješenju MORT-a.

Mještani koji planiraju da grade na svojoj đedovini, još u julu su podnijeli prvi zahtjev za dobijanje saglasnosti na idejno rješenje hotela. Oni su još tada predočili opštinskoj službi da namjeravaju da grade hotele visoke kategorije, navodeći primjere da su na parcelama u okruženju nikli soliteri sa stanovima za tržište.

Zemlja mještana se nalazi na jednoj od najatraktivnijih preostalih neizgrađenih lokacija uz samo more u centru Budvu. Potez od “Avale“ do Zavale uz more, koji je trenutno jedno od najvećih gradilišta, pretvoren je u stambeni kompleks višespratnica i kula, gdje cijena stanova dostiže i do šest hiljada eura za kvadrat poslovnog prostora i više od toga. Upravo to su najtraženije lokacije za stanogradnju, pa je i slučaj mještana koji namjeravaju da grade hotele prava rijetkost.

Zahtjev mještana doveo je ljetos i do zahlađenja unutar vladajuće koalicije, jer je lično gradonačelnik Marko Bato Carević, nakon što su se mještani pobunili jer im se ne omogućava da započnu gradnju i pored činjenice da su mijenjali idjeno rješenje onako kako im je glavna arhitektica tražila, htio da potpiše saglasnost, kako bi im dozvolio da grade hotele.

MORT je u svom rješenju jasno predočio da se o svakom zahtjvu mora pojedinačno odlučivati, a ne kako je to urađeno, spajanjem postupaka.

“Glavni gradski arhitekta je potrebno u skladu sa zakonom da pruži valjane razloge i pravne propise koji upućuju na nedvosmislen zaključak da se nisu stekli uslovi za davanje saglasnosti na idejno rješenje prema smjernicama planskog dokumenta u odnosu na oblikovnost i materijalizaciju“, navodi se u rješenju MORT-a.

Bonus video: