Ponovo sječa stabala na gradilištu hotela u Tivtu

Nastavljena praksa iz novembra 2016. kada je posječeno više stabala, prije nego što je na poziv građana intervenisla Komunalna inspekcija
155 pregleda 2 komentar(a)
sječa stabala Tivat, Foto: Siniša Luković
sječa stabala Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 26.04.2018. 08:00h

Radnici koje je angažovala kompanija “Mimoza grupa“ juče su nastavili prije godinu i po započetu sječu stabala na lokaciji bivšeg hotela „Mimoza“ u Tivtu.

U malom parku, oivičenom gradskom rivom Pine i Ulicom 21. novembra, radnici su, koliko se dalo vidjeti na ograđenom gradilištu, posjekli dio krošnje jednog od crnih primorskih hrastova.

Time je nastavljena praksa iz novembra 2016, kada je posječeno više stabala, prije nego što je na poziv građana intervenisla Komunalna inspekcija.

U parku nekadašnjeg hotela „Mimoza“ raste ili je raslo nekoliko ogromnih stabala primorskog bora, više pitospora, juka, oleandara, lovora, jedna palma i stablo eukaliptusa, kao i nekoliko manjih primorskih hrastova.

O novoj sječi juče je obaviještena Komunalna inspekcija Opštine Tivat, u kojoj, međutim, kažu da je sječa stabala na gradilištu u privatnoj svojini van njihove nadležnosti.

Rekli su da su o svemu izvijestili državnu Ekološku inspekciju.

Prema nezvaničnim informacijama, investitori su Komunalnoj inspekciji saopštili da su uklonili “samo suve grane drveta koje smetaju gradilištu”, iako je očigledno da su posječene zelene grane hrasta.

Pored drveta čiji je dio krošnje uklonjen, nalazi se većim dijelom osušeno veliko stablo desetak metara visokog eukaliptusa koga radnici sa šegama juče nisu dirali.

Isto objašnjenje o “sječi samo suvih stabala”, dato je i novembra 2016, kada su pod šegama nestale mnoge vrijedne i više desetina godina stare biljke.

Prema Detaljnom urbanističkom planu “Tivat - Centar”, prostor na kome se obavlja sječa predviđen je za “zelenilo turističkih objekata”, ali park bivšeg hotela “Mimoza” nikada nije bio formalno-pravno proglašen zaštićenim.

“Mimoza grupa“ je rusko-crnogorska firma koja je nekadašnji hotel „Mimoza“ kupila za 6,5 miliona eura i na parceli od više od 4.600 kvadrata namjerava da izgradi luksuzni kondo-hotel sa 5 zvjezdica.

Najavljeno je da će novi hotel vrijedan nekoliko desetina miliona eura najvjerovatnije raditi pod okriljem čuvene hotelske grupacije „Marriot“, jer bi upravljanje trebalo da preuzme njihova podgrupacija „Autograph Collection“ koja vodi lanac ultraluksuznih malih butik-hotela širom svijeta.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma je toj firmi dalo dozvolu za rušenje starog hotela “Mimoza” koji je u međuvremenu potpuno uklonjen, ali ne i za građenje novog objekta jer su “konstatovane nepravilnosti” u dokumentaciji.

Bonus video: