Popović: Davno je trebalo posjeći čemprese, ispod njih ne može trava da raste

"Postoji nekakva skala koliko je koja biljka alergena i čempresi su u samom vrhu te skale. To se vidi čak i na običnoj Wikipediji na engleskom jeziku..."
19675 pregleda 73 komentar(a)
Ksenija Popović, Foto: Luka Zeković
Ksenija Popović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 04.02.2019. 18:31h

"Čempresi se ne grade u gradovima. Ispuštaju ogromne količine smole, ispod njih ne može trava da raste, užasni su po ljude sa alergijom. Davno ih je trebalo posjeći i posaditi nešto drugo. I nijesu posječeni da bi se gradila privatna kuća, niti stambena zgrada, nego vrtić sa dvorištem. Posadiće se drugo drveće u centru grada."

Ovako je književnica i direktorica Barskog ljetopisa, Ksenija Popović, odgovorila u polemici na temu sječe čempresa u Baru na društvenoj mreži Facebook.

Nakon ovog komentara, književnica je u statusu pojasnila svoj stav.

"Nikad nisam rekla da mi je drago što je posječen park, jer bi to bila laž. Nije mi drago! Znam da se često mora sjeći drveće da bi se nešto sagradilo, ali mi je to uvijek tužno. Zato i zagovaram da za svako posječeno drvo treba posaditi druga tri negdje u blizini, i zaista ne vidim kako vratiti posječene čemprese, osim sadnjom novog drveća - ako ne tu, onda u neposrednoj blizini."

Dodaje da je "ono što je rekla o štetnosti čempresa istine, te da je to čula o nekoga ko je po struci biolog, pa istražila".

"Postoji nekakva skala koliko je koja biljka alergena i čempresi su u samom vrhu te skale. To se vidi čak i na običnoj Wikipediji na engleskom jeziku, a ima i na specijalističkim sajtovima. A provjerila sam upravo da ne bih javno napisala nešto što ne stoji. Zbog toga se izbjegava njihova sadnja u gradovima i biraju se druge sadnice. I, ako su već čempresi posječeni, mišljenja sam da ih treba zamijeniti nekim drugim četinarom. Ako je zbog toga red na mene da budem razapinjana, vrijeđana, prozivana glupom, nepismenom, i sl, i da mi se upućuju kletve - neka bude", zaključuje Popović.

Popović je nakon objave "Vijesti" promijenila privatnost posta, pa on više nije javno vidljiv.

17. januara u dvorištu barske Gimnazije posječeno je više od 80 stabala čempresa, nakon čega je uslijedila reakcija nezadovoljnih građana koji i dalje na protestima negoduju zbog te odluke.

Zašto stvarno sjeku čemprese: Ne padaju stabla zbog djece, već zbog investitora >>>

Bonus video: