Popović iz Pljevalja primjer humanosti: Daruje krv već 40 godina

Zbog činjenice da je krv obnovljivo tkivo, redovno davalaštvo krvi predstavlja poklon koji se može bezbjedno, podariti, bez straha da će negativno uticati na psiho-fizičke sposobnosti davaoca, ili da će ubrzati proces starenja
91 pregleda 6 komentar(a)
Milenko Popović, Foto: Goran Malidžan
Milenko Popović, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 28.08.2016. 19:36h

Šezdesetdvogodišnji Pljevljak Milenko Popović već četrdeset godina dobrovoljni je davalac krvi.

Rekorder po broju davanja dragocjene tečnosti u Pljevljima, donirao je krv 62 puta, a u maju je dobio zlatnu plaketu od Ministarstva zdravlja.

Za njega je davanje krvi najhumaniji čin, jer ljudi koji daruju dragocjenu tečnost ne pitaju za koga je, niti od toga očekuju materijalnu korist.

Popović je član dobrovoljnih davalaca Crvenog krsta Pljevlja od 1976. godine i član dobrovoljnih davalaca Rudnika uglja, gdje radi već 40 godina.

„Prvi put sam dao krv 1976. godine u Subotici, dok sam bio na odsluženju vojnog roka. Nakon toga kad god bi mi neko zatražio nisam mogao da odbijem, dao sam krv. Godišnje po dva tri puta dajem krv i nikada nisam gledao za koga je da li je u pitanju starija osoba, mlađa, koje je vjere, niti bilo šta drugo. Drago mi je, i presrećan sam kada mogu da pomognem da spasim ljudima život ili bar da pokušam.

Osim toga osjećam se i zdravstveno mnogo bolje kada dam krv“, naveo je Milenko.

Zbog činjenice da je krv obnovljivo tkivo, redovno davalaštvo krvi predstavlja poklon koji se može bezbjedno, podariti, bez straha da će negativno uticati na psiho-fizičke sposobnosti davaoca, ili da će ubrzati proces starenja.

Po standardima Svjetske zdravstvene organizacije, smatra se da je održiva snabdjevenost krvlju ako prosječno pet odsto stanovništva daje krv redovno. Procenat dobrovoljnih davalaca krvi u Crnoj Gori je sa 2,5 odsto povećan na oko 2,75, a na kraju prošle godine više od 40 odsto od ukupnog broja davalaca, krv je dalo dobrovoljno.

Svaki peti davalac krvi je žena, dok je prosječna starost davaoca krvi u Crnoj Gori 38 godina.

Popović kaže da, izuzev povremenih problema sa povišenim pritiskom, nema drugih zdravstvenih tegoba.

Tome je, smatra on, najviše zaslužno redovno davanje krvi.

Dugi niz godina bavio se aktivno planinarenjem. I danas, svakoga dana, bez obzira na vremenske prilike, prepješači 5-6 kilometara.

„Davao sam krv u mnogim gradovima i darivaću je dok god budem mogao”, ističe Milenko, uz poziv mladim ljudima da postanu dobrovoljni davaoci.

Tokom prošle godine u Crnoj Gori bilo je više od 17.000 donacija krvi, što je za oko pet odsto više u odnosu na 2014. godinu.

Crna Gora obezbjeđuje određene beneficije dobrovoljnim davaocima, kroz oslobađanja plaćanja troškova participacije za zdravstvene preglede, lijekove, ortopedska pomagala, dijagnostičke metode i bolničko liječenje.

Bonus video: