Popović: Navodi netačni i tehnički neutemeljeni

"Nove LED svjetiljke će sadržati učitan scenario po kojem će se postepeno smanjivati intenzitet svjetlosti u kasnim večernjim i ranim jutarnjim časovima kada je smanjena frekvencija pješačkog i motornog saobraćaja, i na taj način dodatno povećavati ušteda, i računi za električnu energiju bi se sveli na svega 20 % od trenutnog iznosa za sela i prigradska naselja"
213 pregleda 2 komentar(a)
Radoica Popović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Radoica Popović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 11.04.2017. 15:21h

Direktor Komunalnih usluga Radoica Popović ponovio je da su navodi MANS-a u potpunosti netačni i tehnički neutemeljeni i da su posledica očiglednog elementarnog nepoznavanja "naših akata kao što su Preporuke za projektovanje, izvođenje i održavanje javne rasvjete na teritioriji Glavnog grada Podgorice, Zakona o javnim nabavkama kao i tehničkih dostignuća iz oblasti javne rasvjete".

Popović je reagovao na saopštenje MANS-a u kojem se navodi da direktor Komunalnih usluga nije ništa demantovao od onoga što ta organizacija tvrdi u krivičnoj prijavi.

Saopštenje prenosimo integralno:

Posebno čudi činjenica da MANS, koji nam se svakog mjeseca obraća za podatke i uredno dobija odgovore, nije to uradio i ovog puta.To je još jedan dokaz da je ovaj tekst naručen od strane istih ljudi, protiv kojih smo do sada podnijeli već dvije krivične prijave nadležnom tužilaštvu i Upravi policije. Očigledno je da se radi o jakom lobiju prevaranata što dodatno potvrđuje da je u ovom poslu angažovan veliki broj istih onih koji žele da neprikladnim metodama obore ono što je od izuzetne važnosti za Glavni grad, a posebno za građane u ruralnom području grada.

Rekonstrukciji javne rasvjete u seoskim i prigradskim naseljima je prethodila višegodišnja priprema u toku koje je sprovedeno oko tridesetak pilot projekata, sa raznim proizvođačima, a na osnovu koje je ovaj projekat pohvaljen i ocijenjen kao veoma kvalitetan od svih renomiranih ponuđača. Pripremu tenderske dokumentacije je sačinila visoko-stručna komisija sačinjena od članova iz gradskih službi i Elektrotehničkog fakulteta u Podgorici, koju je oformio Glavni grad, dok je tendersku komisiju za otvaranje i vrednovanje ponuda formiralo d.o.o „Komunalne usluge“.

Zbog toga bi MANS i ubuduće trebao da nastavi sa ranijom tradicijom i konsultuje „Komunalne usluge d.o.o.“ u cilju dobijanja tačnih podatka, za bilo koji dio koji se odnosi na segmente poslovanja našeg Društva, i na taj način odustane od ovakve prakse, jer je to jedini put da javnost bude objektivno i tačno informisana o svim aktuelnim temama.

U konkretnom slučaju Podgorice, svjetiljke koje su planirane za zamjenu u seoskim i prigradskim naseljima su stare u prosjeku više od trideset godina a samim tim su knjigovodstveno otpisane i tehnički gotovo neupotrebljive. Samim tim, zbog zastarelosti tehnologije, nedostatka rezervnih djelova, niske energetske efikasnosti, neusklađenosti sa evropskim direktivama i skupog održavanja, zamjena postojećih starih svjetiljki u seoskim i prigradskim naseljima je više nego poželjna i opravdana, što još uvijek nije slučaj sa centrom grada ato će se rešavati u narednom periodu. Obzirom na propise i tehnička dostignuća, jasno je da budućnost svakako predstavlja LED tehnologija, koja je u skladu sa važećim preporukama Glavnog grada koje su izradili stručnjaci iz te oblasti, najviše zbog visokog stepena uštede i brojnih drugih tehničkih prednosti, a dodatno i zbog razloga što cijene led svjetiljki konstantno padaju na tržištu, a što se pokazalo i u konkretnom tenderu, te nije jasno koje su to „druge mogućnosti za uštedu“ koje se mogu makar približiti LED tehnologiji u pogledu uštede, tehničkih performansi i cijene.

Dakle, nije jedini motiv u ovom projektu ostvariti uštedu električne energije, već promijeniti 10.750 komada postojećih, zastarelih svjetiljki, sa novim LED svjetiljkama, a investiciju finansirati u periodu od dvanaest godina i to u potpunosti iz uštede u električnoj energiji i održavanju, uz garanciju od dvanaest godina, bez bilo kakvih dodatnih zahvatanja iz Budžeta Glavnog grada.

Nove LED svjetiljke će sadržati učitan scenario po kojem će se postepeno smanjivati intenzitet svjetlosti u kasnim večernjim i ranim jutarnjim časovima kada je smanjena frekvencija pješačkog i motornog saobraćaja, i na taj način dodatno povećavati ušteda, i računi za električnu energiju bi se sveli na svega 20 % od trenutnog iznosa za sela i prigradska naselja. Da bi se izbjegla loša iskustva pojedinih opština iz okruženja, tenderskom dokumentacijom je zahtijevana neopoziva, bezuslovna i naplativa na prvi poziv garancija banke, kojom se garantuje potpuno i savjesno izvršenje ugovorenih obaveza.

Potpuno je nejasno koji je motiv za objavljene fotografije, na kojima nema javne rasvjete, što je izvan zdravog razuma. Objavljene fotografije su samo djelovi ulica ili naselja na kojima nema javne rasvjete dok rasvjeta postoji na svim navedenim lokacijama u tenderskoj dokumentaciji i biće zamijenjena u ovoj fazi. Dakle, stvarna situacija u pogledu lokacija koje se rekunstruišu je prikazana netačno, kao i navodi u tekstu da je preciziran „materijal i boja“ u tenderskoj dokumentaciji. Naručilac je tenderskom dokumentacijom insistirao na kvalitetu LED svjetiljki a gotovo sve karakteristike je naveo u opsezima, kako bi omogućio ravnopravno učešče što većeg broja ponuđača, i eliminisao mogućnost favorizovanja bilo kog ponuđača.

Treba istaći da ovo nije prvi članak u kojem se osporava navedeni projekat, od strane pojedinaca iz sumnjive biznis zone, koji su zbog nemogućnosti da se ostvare u ovom i sličnim projektima spremni na prizemne radnje kojima se javno omalovažavaju i narušava ugled ljudi koji su godinama mukotrpno radili na razvoju grada. Iskustvo nas je navelo da posumnjamo, da postoje pojedinci koji se skrivaju iza imena raznih manje poznatih i sumnjivih kompanija, a koje stiču prihod obaranjem tendera te ulaganjem lažnih i falsifikovanih žalbi, čime se direktno usporava razvoj grada i države.

Konačno, ovim putem ukazujemo i upozoravamo na nestručno i neprofesionalno informisanje javnosti od starne pojedinih medija i zahvaljujemo građanima na povjerenju zbog kojeg ćemo se potruditi da u narodnom peridu još više olakšamo i modernizujemo uslove života u gradskom a posebno u ruralnom području. Takođe, stojimo na raspolaganju za pomoć svim opštinama, koje planiraju rekonstrukcije zastarele javne rasvjete, a nemaju kapaciteta i iskustva koja su im potrebna za kvalitetnu realizaciju javne nabavke za LED rasvjetu.

Na kraju, kao i do sada,izražavamo spremnost da bilo kom subjektu pružimo sve informacije po ovom i svim drugim osnovima,koje se odnose na poslovanje ovog Društva".

Bonus video: