Popović tužio ŽPCG zbog smjene sa mjesta direktora

„Niko nije ušao u suštinu zašto sam razriješen. Biran sam za direktora na period od četiri godine. Raskidni razlozi bi bili da sam napravio neko krivično djelo, a toga nije bilo. Tražim da sud poništi nezakonitu odluku o razrješenju, a kao posljedicu u tužbi pominjem da mi se nadoknadi šteta“
1171 pregleda 2 komentar(a)
Imao platu od 1.400 eura i penziju: Popović, Foto: Privatna arhiva
Imao platu od 1.400 eura i penziju: Popović, Foto: Privatna arhiva

Bivši direktor Željezničkog prevoza (ŽPCG) Predrag Popović, tražio je od te državne kompanije da mu isplati 25 mjesečnih neto zarada ili oko 35.000 eura, koliko je trebalo da primi do kraja isteka ugovora o radu, ali je odbor direktora odbio da mu isplati i upola manji iznos, odnosno 12 plata po osnovu naknade, koje bi ga sljedovale kao državnog funkcionera. Popovićeva mjesečna neto plata bila je 1.400 eura, a pored nje imao je i penziju.

On je potvrdio „Vijestima“ da je podnio tužbu Osnovnom sudu i da traži poništenje odluke o njegovoj smjeni početkom februara ove godine, za koju tvrdi da je nezakonita. Poziciju izvršnog direktora je pokrivao od aprila 2017. godine.

„Niko nije ušao u suštinu zašto sam razriješen. Biran sam za direktora na period od četiri godine. Raskidni razlozi bi bili da sam napravio neko krivično djelo, a toga nije bilo. Tražim da sud poništi nezakonitu odluku o razrješenju, a kao posljedicu u tužbi pominjem da mi se nadoknadi šteta“, naveo je Popović.

Na pitanje „Vijesti“ da li je zahtjevom upućenim kompaniji 22. februara tražio da mu se isplati 35 hiljada eura ili naknada za godinu dana, prema posljednoj plati, u ukupnom iznosu od 16.800 eura, Popović je odgovorio da je tražio „i jedno i drugo“.

„S tim ako se odobrava isplata po osnovu funkcionerskog statusa, ona se odmah isplaćuje, jer ovaj sudski spor može trajati pet ili više godina“, dodao je Popović.

Predsjednik odbora direktora ŽPCG Eldin Mucević potvrdio je “Vijestima” da je Popović nakon razrješenja tražio da mu se odobri naknada po prestanku funkcije za period od šestog februara ove do šestog februara naredne godine u visini zarade koju je primao u posljednjem mjesecu prije prestanka funkcije.

“Odbor direktora je na sjednci 15. marta ove godine, nakon razmatranja zahtjeva, a shodno odredbama zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru i privrednim društvima i ugovora o pravima, obavezama i odgovornostima izvršnog direktora ŽPCG od 13. 4. 2017. godine odbio zahtjev Popovića kao neosnovan”,naveo je Mucević.

Mucević je potvrdio informacije “Vijesti” da su decembarsku platu isplatili tako što su pozajmili od Održavnja željezničkih i voznih sredstava (OŽVS) 155 hiljada eura i da taj dug vraćaju u nekoliko rata.

Popović tvrdi “da je godinama rađeno u firmi kako ne treba” i da je ona “gurana u to stanje”. Na pitanje, na koga misli ko je to godinama radio, Popović je odgovorio da misli na prethodno rukovodstvo, koje je rukovodilo prije njega u ŽPCG.

“Svojim radom sam doprinio da se prihodi u 2018. povećaju za milion eura”, tvrdi Popović.

Dnevni prihodi od prodaje karata nijesu veći od 5.000 eura

Iz kabineta Babića na pitanje “Vijesti” da li je tačno da su zabrinuti jer je broj putnika u međunarodnom saobraćaju značajno opao, te da dnevni priliv od prodatih karata iznosi svega četiri do pet hiljada eura odgovoreno je da se broj prevezenih putnika u međunarodnom saobraćaju može saznati nakon isteka dva mjeseca od izvještajnog perioda, jer se taj broj dobija na osnovu podataka o prodatim kartama u željezničkim stanicama u Crnoj Gori i u Srbiji. “Tako da su ovi podaci koje za sada imamo za ovu godinu procijenjeni podaci. Stoga trenutno ne možemo tačno i pouzdano znati broj prevezenih putnika tokom prethodna dva mjeseca. Tačno je da van sezone dnevni prihodi od prodaje karata nijesu veći od 5.000 eura, dok za vrijeme ostalih mjeseci, odnosno tokom turističke sezone, prihodi od prodaje karata značajno porastu”, odgovorili su iz Babićevog kabineta.

Duguju za poreze i doprinose na zarade 4,29 miliona

Prema posljednoj crnoj listi Poreske uprave (PU) sa presjekom na januar ove godine ŽPCG državi duguje 4,29 miliona eura po osnovu poreza i doprinosa na lična primanja. Kada je stupio na snagu zakon o reprogramu poreskog duga ova firma nije mogla da reprogramira dug, jer je bila korisnik državne pomoći.

Iz kabineta novog direktora Nenada Babića “Vijestima” su kazali da u kontinuitetu uplaćuje poreze i doprinose na zarade, ali ne u cijelom iznosu, kao i da su prošle godine po tom osnovu uplatili milion eura. “Nadamo se da će dinamika i iznos izdvojenih sredstava u ovu svrhu tokom godine rasti, te će se time smanjivati dug prema PU”, odgovorili su iz Babićevog kabineta.

Bonus video: