Popoviću nije bilo mjesta u projektu Ženska vlada

"Kad imaš nešto lažno, pogrešno, neiskreno - ne smiješ ćutati", kazala je direktorica Sigurne ženske kuće Ljiljana Raičević
161 pregleda 2 komentar(a)
Vladimir Beba Popović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Vladimir Beba Popović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 10.08.2015. 19:33h

Aktivistkinje ženskih nevladinih organizacija u Crnoj Gori smatraju da je zahtjev Evropske komisije (EK) da se obustavi finansiranje projekta Vladimira Bebe Popovića "Ženska vlada Zapadnog Balkana" sasvim očekivan.

EK je otvorila istragu o projektu “Ženska vlada Zapadnog Balkana’“ koji je dobio Institut za javnu politiku Vladimira Bebe Popovića, nakon što je naložila da se obustavi potpisivanje granta. O tome su obaviještene 52 nevladine organizacije sa Balkana, koje su krajem juna uputile pismo predsjedniku EK Žan Klod Junkeru, tražeći da EK povuče odluku o dodjeli granta vrijednog 127.500 eura.

"Kad imaš nešto lažno, pogrešno, neiskreno i kada znaš da je nepošteno - ne smiješ ćutati", kazala je direktorica Sigurne ženske kuće Ljiljana Raičević.

Ona smatra da se projekat za koji je Popović trebalo da dobije ogromni novac ponavlja i da nije inovativan, nije mnogo važan u ovom trenutku.

"Pri tom, imate potpis čovjeka koji je uradio ružne stvari, davao mizogine izjave, pa je logično da smo se organizovali i napisali pismo donatoru, što je dalo rezultat", kazala je Raičević.

Slavica Striković iz NVO Ženska akcija je ocijenila da je odgovor EK prirodan.

"Interesantno je to što je EK u odgovoru napisala i da će se do detalja istražiti ovaj slučaj i da će u tome biti uključena Delegacija EU u Crnoj Gori. Da nije ovakva odluka izgubili bismo smo vjeru u evropske institucije", kazala je ona.

Direktorica Centra za ženska prava Maja Raičević je kazala da je pismo generalnog direktora Generalnog direktorata za migracije i unutrašnje poslove EK koje je dostavljeno Centru za ženska prava ohrabrujuće, jer pokazuje da Evropska komisija drži do kredibiliteta organizacija koje sprovode projekte iz evropskih fondova i vrijednosti koje promovišu.

"Smatram da je logična odluka da se suspenduje finansiranje projekta koji se odnosi na promociju ženskih prava, a koji je odobren organizaciji čiji je direktor javno priznao da je distibuirao video materijal kojim je namjerno nastojao nauditi ugledu aktivistkinje civilnog društva", ocijenila je ona.

Prema njenim riječima, čitava ta nedolična kampanja, zasnovana na rodnoj diskriminaciji, "čini i Popovića i njegovu NVO nedostojnim da se bave pitanjima rodne ravnopravnosti i ljudskim pravima uopšte".

Raičevićeva je zaključila da je to prepoznao civilni sektor u regionu i EK, te da ostaje da prepoznaju i crnogorske institucije.

NVO iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Makedonije i Slovenije su podsjetile da je “Vladimir Beba Popović čovjek koji je direktno promovisao nedostojnu kampanju protiv hrabre aktivistkinje civilnog društva Vanje Ćalović, ali indirektno i protiv drugih aktivistkinja i aktivista civilnog društva koji su kritički orijentisani prema crnogorskim vlastima”.

Bonus video: