Popraviti pristup policije prema osjetljivim grupama

“Pružena je snažna podrška daljem unapređenju kapaciteta ovog odjeljenja, kako bi se blagovremeno otkrivale i procesuirale aktivnosti službenika čije je obavljanje nespojivo s policijskim poslovima. Posebno je razgovarano o pristupu policije prema porodičnom nasilju, osobama sa invaliditetom, LGBT zajednicom i ovisnicima”, kaže se u saopštenju
1 komentar(a)
Aleksandar Saša Zeković, Raško Konjević, Foto: Aleksandar Saša Zeković
Aleksandar Saša Zeković, Raško Konjević, Foto: Aleksandar Saša Zeković
Ažurirano: 24.02.2015. 12:30h

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) i Savjet za za građansku kontrolu rada policije dogovorili su konkretnu saradnju, kako bi se dugoročno popravio pristup policije prema osjetljivim društvenim grupama i unaprijedila primjena policijskih ovlašćenja.

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević razgovarao je danas sa predsjednikom Savjeta Aleksandrom Zekovićem o primjeni Zakona o unutrašnjim poslovima, integritetu policije i primjeni policijskih ovlašćenja u postupanjima prema građanima.

Iz Savjeta je saopšteno da je posebno prepoznat i pohvaljen unaprijeđeni rad Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije, vidljivost i efekti rada.

“Pružena je snažna podrška daljem unapređenju kapaciteta ovog odjeljenja, kako bi se blagovremeno otkrivale i procesuirale aktivnosti službenika čije je obavljanje nespojivo s policijskim poslovima. Posebno je razgovarano o pristupu policije prema porodičnom nasilju, osobama sa invaliditetom, LGBT zajednicom i ovisnicima”, kaže se u saopštenju.

Dogovoreni su konkretni oblici saradnje MUP-a i Savjeta kako bi se dugoročno popravio pristup policije prema osjetljivim društvenim grupama i unaprijedila primjena policijskih ovlašćenja.

Razgovarano je o značaju kvalitetnog i efikasnog upravnog nadzora nad radom policije što će, kako se navodi, doprinijeti boljoj policijskoj praksi i poštovanju ljudskih prava i sloboda.

“Ministar unutrašnjih poslova je ukazao na važnost podrške civilnog sektora u radu policije. On je istakao da bi društvo u cjelini trebalo da prepozna potrebu da svaki policajac mora imati zaštitu i podršku u primjeni ovlašćenja u skladu sa zakonom”, kaže se u saopštenju.

Iz Savjeta su naveli da je razgovarano i o drugim aktuelnim i prepoznatim problemima, i da je ocijenjeno da je evidentan napredak i institucionalno jačanje MUP-a, uz prepoznavanje principa odgovornosti.

“Značajna pažnja posvećena je pitanjima edukacije policije i prepoznat značaj saradnje sa civilnim društvom. Istaknuta je i važnost afirmisanja objektivnog medijskog informisanja o radu i rezultatima policije i svih mehanizama nadzora nad njom i objektivniji i pristup nevladinog sektora u praćenju rada policije”, navodi se u saopštenju.

Bonus video: