Popularni Rodni na Cetinju: Postanite hranitelji i učinite da djeca rastu u porodici

U Crnoj Gori u hraniteljskim porodicama trenutno je smješteno 320 djece od čega samo 14 u nesrodničkim
93 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 14.10.2013. 18:09h

"Djeca treba da rastu u porodici, jer radost, sreća i osjećaj pripadnosti od suštinskog su značaja za normalan rast i razvoj svakog djeteta", rekao je britanski glumac Nikolas Lundharts, poznat po ulozi Rodnija iz BBC-ijeve serije “Mućke”.

On je bio gost Kraljevskog pozorišta "Zetski dom" na Cetinju u okviru kampanje "Svako dijete treba porodicu", kojom se promoviše hraniteljstvo u Crnoj Gori.

Lundharts je inače u Crnu Goru došao kako bi pružio podršku kampanji za podizanje svijesti građana o hraniteljstvu, a koju u saradnji sa Vladom Crne Gore i EU realizuje predstavništvo UNICEF-a.

Poznati glumac kaže da je cilj ove kampanje izuzetno značajan jer će pomoći u povezivanju djece bez roditeljskog staranja "sa brižnim muškarcima i ženama koji će im pružiti bezbijedno i toplo porodično okruženje".

"Vidio sam i kako hranitelji pružaju podršku, brinu, vole i pozitivno utiču na ovu djecu. Zato pozivam građane Crne Gore da saznaju više o hraniteljstvu i da se prijave da postanu hranitelji, kako bi svako dijete moglo da raste u porodici i dostigne svoj puni potencijal", kazao je glumac.

O ličnom iskustvu govorila je Mija Kovačević, koja je poručila "da biti majka ne znači samo biti biološka majka, već biti majka znači dati ljubav i sigurnost djetetu koje za ništa drugo i ne zna".

"Dijete ne zna šta je DNK, ne zna šta je nasljeđe, a najgore od svega je ako ne zna šta je porodica i porodična ljubav, a to je upravo ono što se događa djeci bez porodičnog staranja", kazala je Kovačević.

Ona je kazala da je prije odluke da postane usvojitelj i hranitelj prošla razne strahove i brige.

"Od svega toga danas pamtim samo dan kada je dijete iz doma kročilo u moju kuću i više se i ne sjećam vremena kada David nije bio član moje porodice", kazala je Kovačević.

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžamin Perks, kazao je da je za napredak i razvoj dječjeg razvoja neophodna ljubav, te da je korist od hraniteljstva koju imaju djeca, porodice i zajednica, nemjerljiva.

"Hraniteljstvo je i ekonomski efikasnije rješenje, jer, ne samo što bolje zadovoljava potrebe djece, već je i generalno tri puta jeftinije u odnosu na smještanje djece u instituciju tj. u dječji dom", kazao je Benžamin.

I on je pozvao građane Crne Gore da pomognu da se riješi jedno od ključnih pitanja ljudskih prava.

"Pred vama je dug put kako bi obezbijedili porodičnu brigu za svu djecu u Crnoj Gori, ali bi na tom putu, mogli postati prva zemlja u regionu koja nema djecu mlađu od tri godine smještenu u institucije", kazao je Benžamin.

Ministar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković prisutne je upoznao sa podatkom da je u Crnoj Gori u hraniteljskim porodicama trenutno smješteno 320 djece od čega samo 14 u nesrodničkim.

"Ova kampanja samo je dio onoga što će UNICEF i Vlada Crne Gore raditi u narednom periodu na promovisanju hraniteljstva kao isključivog i jedinog oblika zaštite djece bez roditeljskog staranja. Naš cilj je da smještanje djece u institucijama do 2016. godine smanjimo za 30 odsto", kazao je Bošković.

U sklopu UNICEF-ove kampanje na Cetinju je održana i tribina "Dan otvorenih vrata" koju je u saradnji sa organizatorima kampanje priredila Prijestonica Cetinje.

Gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović kazao je da je Prijestonica kao društveno odgovorna gradska uprava u proteklom je periodu bila snažno posvećena podršci djeci i mladima bez roditeljskog staranja.

"I zato danas sa zadovoljstvom mogu reći da smo upravo minulog ljeta započeli jednu lijepu i humanu tradiciju, te je naš grad dobar domaćin djeci bez roditeljskog staranja iz svih djelova naše zemlje", kazao je Bogdanović.

Galerija

Bonus video: