Pored hladnog, stigao i talas ždralova

CZIP poslednje dvije godine pomnije prati migracije ždralova kako bi kreirao mapu najznačajnije i najglasnije migracije u Evropi
97 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.03.2018. 15:20h

Pored hladnog talasa, Crnu Goru je zahvatio i migratorni talas ždralova, koji su preplavili nebo u jatima sa po 300 do 400 jedinki.

“Neuobičajeni vremenski uslovi primorali su te ptice da svoj put sa sjevera Afrike, na kratko zaustave u našoj zemlji, iako su im prva pogodna odmarališta kraška polja u Bosni i Hercegovini. Zahvaljujući građanima, koji su primjetili ovu vrlo bučnu migraciju, došli smo do nevjerovatnih podataka i neočekivanih lokacija na koje su sletjeli, vjerovatno i po prvi put, kao što su dolina rijeke Morače i Mrčevo polje kod Jaza”, kazao je Bojan Zeković iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP).

On je naveo da su ždralovi dosta bučne ptice i da često skrenu pažnju na sebe glasnim oglašavanjem.

“Riječ je o velikim pticama, raspona krila i do 2,4 metra. Lete u uglavnom u “V” formacijama i nije ih teško primijetiti, posebno ako ih prije toga čujemo. Iako sposobne da prelete visoke planine, češće biraju otvorenije terene kao što su polja i riječne doline. Tokom proljećne seobe, kada krenu iz Afrike ka Evropi, nakon napornog prelaska Jadranskog mora, prva pogodna odmarališta za njih su kraška polja u lancu Dinarida. Tako se kod nas najčešće mogu vidjeti kako odmaraju na prostoru Nikšićkog polja, na plavnim livadama oko Budoša, u Gornjem polju, oko Skadarskog jezera, Bjelopavlića, Mareze....”, pojasnio je Zeković.

CZIP poslednje dvije godine pomnije prati migracije ždralova kako bi kreirao mapu najznačajnije i najglasnije migracije u Evropi.

“U poređenju sa prošlom godinom gdje je u prvih 10 dana marta, zahvaljujući opažanjima građana, evidentirano 1.699 jedinki, ove godine tokom samo dva dana mogli smo prebrojali 2.530 ždralova u 15 različitih jata, dok su najveća jata brojala 300 do 400 jedinki. Najveći broj opažanja zabilježen je na nebu iznad Podgorice, potom na primorju iznad Bara i Tivatskih solila i na sjeveru iznad Kolašina”, kazo je Zeković.

CZIP je pozvao građane da nastave sa njima da prate migraciju, a ukoliko budu u mogućnosti jato i fotografišu.

Galerija

Bonus video: