Poreska i dalje tvrdi da Milić krši zakon

Budvanski sud za prekršaje presudio u korist poslanika, on kaže da je upitan kvalitet informacija CRPS
3799 pregleda 2 komentar(a)
ASK i PU tvrde jedno, sud utvrdio drugo: Milić, Foto: Boris Pejović
ASK i PU tvrde jedno, sud utvrdio drugo: Milić, Foto: Boris Pejović

Budvanski sud za prekršaje ocijenio je da poslanik Srđan Milić ne krši Zakon o sprečavanju korupcije, odnosno da nije istovremeno i funkcioner i ovlašćeni zastupnik porodičnih preduzeća, a kako je tvrdila Agencija za sprečavanje korupcije.

Međutim, iz Poreske uprave i dalje tvrde da Milić zastupa porodične firme.

Agencija za sprečavanje korupcije, prošle godine utvrdila je da je on prekšrio Zakon o sprečavanju korupcije, koji propisuje da javni funkcioner ne može istovremeno biti, između ostalog, izvršni direktor ili ovlašćeni zastupnik privatnog privrednog društva.

Međutim, Milić je kazao “Vijestima” da je prije 15 godina donijeta odluka o prestanku ovlašćenja za zastupanje u dvije porodične firme.

“Tužbu koju je pokrenula Agencija Sud za prekršaje u Budvi, početkom 2019. godine, odbacuje iz razloga koji se nalaze u samoj odluci. Ne kršim zakon i smatram neprimjerenim da se konstrukcije o mojoj ‘krivici’ baziraju na neažurnoj evidenciji nadležnog državnog organa”, kazao je poslanik SNP-a.

Iz Poreske uprave su, međutim, ovog mjeseca “Vijestima” kazali da se on i dalje vodi kao ovlašćeni zastupnik dvije porodične firme.

“U bazi Centralnog registra lice Srđan Milić vodi se kao ovlašćeni zastupnik društva ‘Matigor trade’ doo Budva, imajući u vidu da Statut društva u članu 7 - Zastupanje društva, propisuje da društvo zastupa i predstavlja izvršni direktor, a da pored izvršnog direktora Društvo može zastupati i Srđan Milić”, navodi se u odgovoru institucije na čijem je čelu Miomir M. Mugoša.

Isti odgovor dobijen je i za porodičnu firmu “Nar”.

Vlasnica i izvršna direktorica obje firme je njegova supruga Ljiljana Milić.

I “Matigor trade” i “Nar” kao djelatnost imaju trgovinu na veliko. U prošlogodišnjoj odluci Agencije, Milić je kazao da su obje kompanije osnovane prije nego što je postao poslanik, a da je direktor donio odluku o povlačenju njegovih ovlašćenja i da oni nemaju prihoda od njih.

Agencija je, navodi se u odluci iz juna 2018, tada utvrdila da njegova supruga ima prijavljene prihode iz “Matigora”.

Milić je tada kazao Agenciji da smatra da se u navedenim rezultatima nalaze i elementi koji govore o “upitnom kvalitetu evidencije Centralnog registra”.

Ima svu dokumentaciju

Poslanik SNP-a je kazao da su odluke o prestanku ovlašćenja za zastupanje donijete 3. februara 2004. godine.

“Obje odluke su pomenutog datuma dostavljene Privrednom sudu Crne Gore radi promjene u evidenciji CRPS-a. Originale sam sačuvao i dao na uvid i Osnovnom sudu za prekršaje u Budvi tokom ročišta povodom tužbe Agencije za sprečavanje korupcije”, kazao je on “Vijestima”.

“Sudu sam dostavio i rješenje Komisije za konflikt interesa (pravnog prethodnika sadašnje Agencije) iz 2005. g. kojim se obustavlja postupak protiv mene zbog činjenice da je već odlučeno u ranijem postupanju da nijesam kriv i da nijesam prekršio zakon vezano za prijavu jedne NVO oko zastupanja gorepomenutih preduzeća - sve zbog dokumentacije koju sam dostavio”.

Bonus video: