Porodica Buzdovan đedovinu brani u Strazburu

"Više stotina godina moji preci su vlasnici zemljišta do same plaže Jaz. Tu zemlju je neovlašćeno lice prodalo nekom Kurčubiću, koga je budvanski katastar nezakonito upisao kao vlasnika. Grešku katastra ispravio je opštinski sud u Kotoru presudom u korist mene i mojih rođaka i označio nas kao vlasnike”
155 pregleda 5 komentar(a)
Dragan Buzdovan, zemlja na Jazu, Foto: Vuk Lajović
Dragan Buzdovan, zemlja na Jazu, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 03.04.2015. 19:19h

Atraktivna parcela od 390 kvadrata uz plažu Jaz, u vlasništvu porodice Buzdovan, po svemu sudeći postaće i predmet u sporu pred sudom u Strazburu.

Parcela je uz samu pješčanu plažu ostala je neizgrađena, a bespravne objekte pored nje u dva navrata pečatila je Uprava za inspekcijske poslove, nakon što je JP “Morsko dobro” prijavljivalo radove.

"Više stotina godina moji preci su vlasnici zemljišta do same plaže Jaz. Tu zemlju je neovlašćeno lice prodalo nekom Kurčubiću, koga je budvanski katastar nezakonito upisao kao vlasnika. Grešku katastra ispravio je opštinski sud u Kotoru presudom u korist mene i mojih rođaka i označio nas kao vlasnike”, kaže Dragan Buzdovan iz Kotora.

Upravo na tu parcelu istovareno je više desetina kubika zemlje i pijeska. Prema njegovim riječima Viši sud u Podgorici je preinačio presudu Osnovnog suda u Kotoru.

“Viši sud tvrdi da ja i moji rođaci nemamo nikakva prava, pa ni korisnička, iznoseći apsurdan argument da je vlasnik isključivo JP “Morsko dobro”. Pomenuti gospodinu Kurčubić tom presudom zadržava pravo jer je kao korisnik upisan u Katastar “, ističe Buzdovan.

On ne spori da država može da JP Morsko dobro označi kao vlasnika njegove parcele, ali kao bivšem vlasniku, država ili JP Morsko dobro dužni su da mu isplate naknadu.

“U slučaju da žele da grade, dužni su da pokrenu postupak eksproprijacije. Presudom Višeg suda u Podgorici krše se osnovna ustavna načela kojim se jamči pravo svojine i prema kojim niko ne može biti lišen ili ograničen prava svojine, osim kad to zahtijeva javni interes uz pravičnu naknadu”, kazao je Buzdovan.

On ističe da postoji osnov za sumnju da su u konkretnom slučaju u pitanju zakulisane igre moćnika.

“Ukoliko ne bude pravde u našoj državi, biću prinuđen da je potražim u Strazburu”, kazao je Buzdovan.

Bonus video: