Porodica Đedović optužuje notara Adrovića: Greškom izgubili stan u Podgorici?

Porodica tvrdi da je notar na osnovu lažnih podataka ovjerio ugovor, u Notarskoj smatraju da nema odgovornosti
549 pregleda 2 komentar(a)
Aneks ugovora o razmjeni, Foto: Privatna arhiva
Aneks ugovora o razmjeni, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 11.07.2016. 19:56h

Porodica Đedović iz Nikšića optužila je notara Haruna Adrovića da je zloupotrijebio službeni položaj, jer je ovjerio ugovor o razmjeni po kojem su izgubili stan u Podgorici od 48 kvadrata.

U pismu upućenom Notarskoj komori Radmila i Dušan Đedović naveli su da je Adrović ovjerio ugovor kojim je stan u Podgorici zamijenjen za privremeni objekat u Beranama koji je sagrađen na opštinskom zemljištu.

“Vijesti” su imale uvid u Ugovor iz 2012. i Aneks ugovora iz 2014. kojim je “glavu za glavu” zamijenjen stan Đedovića, na osnovu kasnije opozvanog punomoćja, za poslovnu zgradu u privredi u Beranama od 35 kvadrata.

Potpisali su ga punomoćnik Dušana Đedovića Darko Mijović i vlasnica poslovne zgrade Sanja Popović.

Porodica Đedović, međutim, tvrdi da je notar ovjerio ugovor uprkos tome što Popović plaća naknadu Opštini Berane za korišćenje zemljišta na period od pet godina i što zgrada nije predmet svojine.

Prema katastarskim podacima, vlasnik ili nosilac prava sporne poslovne zgrade od 35 kvadrata je Popovićeva, dok u opisu prava piše “korišćenje gradskog građevinskog zemljišta na period od pet godina za privremeni objekat”.

Porodica je od Notarske komore zatražila da Adrovića pozovu na odgovornost “zbog zloupotrebe službenog položaja i da poništi Ugovor o razmjeni i Aneks ugovora o razmjeni, jer ih je sačinio na osnovu lažnih podataka i dokumenata”.

Predsjednik Notarske komore Branislav Vukićević kazao je da je upoznat sa slučajem, dodavši da je ugovor ovjeren na osnovu punomoćja vlasnika stana i dokumentacije iz katastra.

On je kazao da je predmet proslijeđen disciplinskom tužiocu, koji treba da utvrdi da li je došlo do greške notara.

Međutim, Vukićević smatra da neće biti odgovornosti notara Adrovića, jer je ugovor sačinio na osnovu punomoćja i dokumenta iz katastra po kojem je poslovna zgrada zavedena kao trajna nepokretnost.

Porodica tvrdi da je stan koji su izgubili vrijednosti 45.600 eura i da je Popovićevoj isteklo korišćenje lokacije, gdje se nalazi njen privremeni objekat.

Bonus video: