Porodica Glendžo uz najugroženije: Stalno pomažu, ali o tome ne govore

Prijatelj porodice kaže da oni nikad nijesu imali potrebu da pričaju o novcu koji godinama izdvajaju za pomoć Crnoj Gori
930 pregleda 3 komentar(a)
porodia Glendžo, pomoć, Foto: Crveni krst Crne Gore
porodia Glendžo, pomoć, Foto: Crveni krst Crne Gore
Ažurirano: 03.06.2018. 19:50h

Humanost je pogled na svijet, filozofija, odnosno praksa kojoj su ljudi od primarnog značaja.

Tim motom rukovodili su se u porodici Glendžo, dok su pomagali mnoge crnogorske građane.

Nijesu poznati crogorskoj javnosti, o učinjenom dobru ne žele javno da pričaju, ali njihov angažman je dio naše svakodnevice.

Prijatelj porodice Ivan Grdinić kaže da oni nikad nijesu imali potrebu da pričaju o novcu koji godinama izdvajaju za pomoć Crnoj Gori.

“Iako porijeklom sa Cetinja, članovi te familije nijesu građani Crne Gore”, rekao je Grdinić.

“Iz rezultata uspješnog poslovanja i hrišćanskih uvjerenja, proizlazi posebna obaveza porodice Glendžo prema socijalno ugroženim porodicama u Crnoj Gori. Smatraju da bi poslovni uspjeh svakog pojedinca, a posebno privrednih subjekata trebalo da omogući pomoć onima kojima je potrebna. Mnogobrojne socijalne projekte je ta porodica inicirala i provela u proteklim godinama”, ispričao je Grdinić o svojim prijateljima.

Kako kaže, želja im je i da svojim primjerom podstaknu druge da pomognu drugima, na altruizam i empatiju i da njihovi postupci budu praksa na ovim prostorima.

Volonteri Crvenog krsta (CK) nedavno su završili podjelu humanitarne pomoći za socijalno najugroženije porodice u državi.

Pomoć u prehrambenim i higijenskim artiklima dobilo je 2.000 porodica iz svih crnogorskih opština.

Paketi sa hranom sadržali su osnovne životne namirnice, a dijeljeni su i higijenski pakeri. Novac za tu vrijednu donaciju opet je, kako kažu u toj organizaciji, obezbijedila porodica Glendžo.

I prošle godine oni su podržali sličnu donaciju, kada je pomoć dobilo oko 1. 900 porodica.

Fascinatan je podatak da je za dvije godine, ta porodica Crvenom krstu, odnosno najsiromašnijima donirala 200 tona pomoći, za skoro 4.000 porodica.

Od kad je otvorena cetinjska Narodna kuhinja Mitropolije crnogorsko - primorske, ta familija konstantno je uključena u njen rad, pa od njih svake godine dobiju novčani prilog za kupovinu prehrambenih namirnica.

“Svakog dana imamo spremnih preko 150 obroka, što je oko 55.000 godišnje. Naravno, imamo i drugih priložnika, ali do sada niko nije pomogao rad Narodne kuhinje u ovolikom obimu. Jevanđelska nauka nam ne dozvoljava da upoređujemo priloge i da ih međusobno mjerimo, koji je od kog veći. Jer samo Gospod zna ko se čega i koliko odrekao da bi došao do priloga koji daje. U tom smislu, moram reći da i porodica Glendžo nikada nije javno isticala svoj čovjekoljubivi trud - što je za svaku pohvalu i primjer drugim priložnicima”, kazao je “Vijestima” rektor Bogoslovije Gojko Perović, koji rukovodi Narodnom kuhinjom u prijestonici.

Prema njegovim riječima, osim svakodnevnih obroka, Narodna kuhinja obezbjeđuje i humanitarnu pomoć u vidu paketa sa namirnicama, odjećom i obućom, na adrese koje odrede sveštenici.

Takvih je, kaže Perović, nažalost, danas dosta.

Primjer porodice koja i pored poslovnog uspjeha i života na zapadu nije zaboravila Crnu Goru i njene najsiromašnije građane neminovno tjera na razmišljanje o smislu dijeljenja sa dugima i načinu trošenja zarađenog.

Ostaje i nedoumica da li država dovoljno jasno pokaže zahvalnost prema ljudima sličnim članovima porodice Glendžo. Savim je sigurno da bi Crna Gora bila mnogo srećnije društvo, kada bi svaki uspješni poslovni čovjek usvojio njihov sistem vrijednosti i životnu filozofiju.

Crveni krst: Veoma smo im zahvalni

Donacije minule dvije godine, kažu u Crvenom krstu, nijesu jedine incijative porodice Glendžo - oni su i u prethodnom periodu u više navrata pomagali ugroženim stanovnicima Crne Gore.

“Veoma smo im zahvalni jer u kontinuitetu iskazuju svoju društvenu odgovornost. Podrška pojedinaca i privrednih subjekata je neophodna našoj organizaciji, kako bi mogli da odgovorimo na potrebe najugroženijih korisnika. Zato se nadamo da će ovim primjerom biti vođeni i drugi, da bismo zajedno unaprijedili kvalitet života građana Crne Gore koji se nalaze u stanju potrebe”, kazali su “Vijestima” u CK.

Bonus video: