Portparolka ŽPCG: Možda sudiju Lidiju Mitrović pretpostavljeni naziva 'bukvom'

"Da li je to možda njihov način komunikacije, pa joj je to za moj slučaj normalno i svedeno pod šalu"
438 pregleda 16 komentar(a)
Kalina Vulić, Foto: Vlado Otašević
Kalina Vulić, Foto: Vlado Otašević
Ažurirano: 15.04.2014. 14:28h

Povodom odbijanja tužbe koju je podnijela Osnovnom sudu u Podgorici prije više od godinu dana protiv Željezničkog prevoza Crne Gore zbog mobinga i diskriminacije na radnom mjestu i presude sudije Lidije Mitrović da odbije njen tužbeni zahtjev, portparolka te kompanije Kalina Adrović Vulić uputila je pismo svim uposlenima radnicima u Crnoj Gori.

Vulić je tužila ŽPCG, zbog "kontinuiranog zlostavljanja na radu, povrede prava ličnosti, favorizovanja drugih zaposlenih i svojevrsne stigmatizacije, diskriminacije kao trudnice, porodilje i majke djeteta koje koristi posebnu njegu”. Portparolka se sudu žalila na ponašanje Rešada Nuhodžića, generalnog direktora Direktorata za željeznički saobraćaj u Ministarstvu saobraćaja i pomoćnika ministra i Miloice Zindovića izvršnog direktora ŽPCG.

Vulić je sudu ranije dostavila i mejl prepisku u kojoj je pomoćnik ministra vrijeđao i nazivao je, između ostalog, “bukvom”.

Odbijena žalba portparolke ŽPCG: Nuhodžić „bukvo” rekao prijateljski >>>

"Iz razloga kontinuiranog zlostavljanja na radu počev od 2010, te tokom 2011. kao i za vrijeme trajanja mog porodiljskog bolovanja, te po povratku sa istog 2012. i početkom 2013. morala zatražiti zaštitu od nadležnih državnih institucija očekujući da će, na kraju, Sud prekinuti taj kontinuitet u skladu sa domaćim i evropskim Zakonima.

Međutim, Sudiji Lidiji Mitrović nijesu bili dovoljni službeni dopisi u kojima moj pretpostavljeni Rešad Nuhodžić nazivajući me pogrdnim imenom od mene traži izvršenje radnog zadatka. Nije joj bilo doboljno ni svjedočenje zaposlenih koji su potvrdili da su obavljali poslove iz opisa mog radnog mjesta i koji su potvrdili kakav je loš odnos pretpostavljenih bio prema meni. Nije bila dovoljna ni izjava svjedoka koji je potvrdio da sam negodovala zbog neprofesionalnog obraćanja prema meni na radnom mjestu,čak to nije ni pomenuto u obrazlozenju presude iz samo znanih razloga sudiji Lidiji Mitrović.

Zato se sa zabrinutošću već danima pitam da li možda sudiju Lidiju Mitrović pretpostavljeni naziva 'bukvom' u službenoj komunikaciji. Da li je to možda njihov način komunikacije, pa joj je to za moj slučaj normalno i svedeno pod šalu iako je imala čvrste dokaze da sam se sasvim profesionalno i sa Vi obraćala pretpostavljenom", navodi Adrović Vulić u saopštenju.

Ona podsjeća da je odlučila da se obrati Sudu kada je iscrpila sve prethodne zakonske okvire i mogućnosti da zaštiti svoja prava i omogući normalno obavljanje radnih zadataka.

"Obratila sam se izvršenom direktoru ŽPCG, Milojici Zindoviću, kao mom direktno pretpostavljenom i jednom od učesnika mobinga nadamnom. Međutim u usmenom razgovoru mi je rekao da ne može riješti pitanje mog statusa u firmi jer ima pritisak sa strane. To me i ne čudi, jer je Zindović u svom poltronstvu iznio toliko neistina na sudu koje svakako ne priliče njegovim godinama,ali... Ja sam se potom,krajnje korektno, obratila pismenim zahtjevom u kojem sam precizno zamolila direktora da mi omogući da obavljam poslove iz svog Ugovora o radu. Nažalost, odgovor nikada nijesam dobila, iako je po zakonu bio obavezan da u roku od 15 dana odgovori na isti", kazala je Adrović Vulić.

Uvidjevši da svoje pravo ne može da ostvari unutar svoje firme, kako je dodala, obratila se Agenciji za mirno rješavanje sporova.

"Nakon skoro godinu dana poslala sam dopis Ombudsmanu sa upitom zašto nikada nisam dobila izjašnjenje po pitanju moje pritužbe. Naravno, opet sam ostala bez odgovora i nikada zvanično izjašnjenje nisam dobila"

Adrović Vulić je potom podnijela pritužbu Zaštitniku za ljudska prava - Ombudsmanu u nadi da će oni brže reagovati.

"ŽPCG ni Obudsmanu nije odgovorio u predviđenom roku, pa je njihov odgovor zatražen urgencijom. Svi napori da dobijem izjašnjenje po pitanju moje pritužbe i stalni kontakti sa zamjenicom Ombudsmana, Marijanom Laković bili su uzaludni. Nakon skoro godinu dana poslala sam dopis Ombudsmanu sa upitom zašto nikada nisam dobila izjašnjenje po pitanju moje pritužbe. Naravno, opet sam ostala bez odgovora i nikada zvanično izjašnjenje nisam dobila".

Na kraju, Adrović Vulić se obratila Osnovnom sudu.

"Sudija Lidija Mitrović je odbila tužbeni zahtjev jer, kako kaže, nije utvrđen mobing i diskriminacija, očigledno ne razmotrivši sve priložene dokaze i spriječavajući me da se tokom sudjenja izjasnim na pojedine okolnosti. Izgleda mi,da su “autoritet” visoke funkcije, politička i finansijska snaga tokom procesa uticali na subjektivnost sudije, pa smo tokom sudjenja i ja kao i prisutini posmatrači gubili nadu u objektivno razmatranje dokaza i donošenje pravične presude.

Bez obzira na viđenje suda, ja neću odustati od istine i pravde, već ću se obratiti sljedećoj nadležnoj instituciji u nadi da će na pravi način riješiti ne samo moj problem, već i problem mnogih žena u Crnoj Gori. Osjećam potrebu da pored javnosti o svemo ovome obavjestim i domaće i strane institucije posebno iz razloga što im želim predočiti kako se jedan visoko pozicionirani Vladin službenik obraća podređenima. Ako želimo u Evropu,a sigurna sam da svi to hoćemo prava žena i radnica moraju biti adekvatno zaštićena", navodi se u saopštenju Adrović Vulić.

Bonus video: