Portret Sretena Radonjića: Sijao obećanja, požnjeo neprelaznu ocjenu

Agencija je za četiri godine rada imala samo dva velika slučaja koji se pominju i u nalazima Brisela – Aleksandra Andriju Pejovića i aferu “Koverta”. Oba je “čašćena” dokazima koji su joj omogućili donošenje odluka, zahvaljujući Centru za građansko obrazovanje i Dušku Kneževiću
9008 pregleda 11 komentar(a)
Pod teretom porodičnih odnosa sa premijerom: Radonjić, Foto: Filip Roganović
Pod teretom porodičnih odnosa sa premijerom: Radonjić, Foto: Filip Roganović

Mislim da će Agencija za sprečavanje korupcije imati pomoć od svih zainteresovanih da dobijemo pozitivne ocjene nakon pet godina rada... Mislim da ćemo uspjeti i da će Agencija biti priznata i poznata, jaka institucija, kazao je Sreten Radonjić na sjednici Savjeta Agencije na kojoj je prije četiri godine izabran za njenog direktora.

Ne samo da nije izdržao petogodišnji mandat, nego Agencija u pojedinim oblastima nema ni prelaznu ocjenu Evropske komisije koja bi omogućila Crnoj Gori da bude bliža ispunjavanju uslova za članstvo u Evropskoj uniji.

Samo nekoliko nedjelja prije nego što je saopštio da napušta Agenciju, Evropska komisija spočitala je još jednom izostanak pravih rezultata, ali i suštinske probleme sa kojima se suočava.

“I dalje su prisutni izazovi i kritike vezane za nezavisnost Agencije, te njeno utvrđivanje prioriteta, selektivni pristup, kontroverzno tumačenje i primjenu zakonodavstva, kao i kvalitet odluka”, stoji u dokumentu, mada direktor tvrdi da nije bilo pritiska da ode.

Uprkos velikom broju odluka, Agencija je za četiri godine rada imala samo dva velika slučaja koji se pominju i u nalazima Brisela - Aleksandra Andriju Pejovića i aferu “Koverta”.

Oba je “čašćena” dokazima koji su joj omogućili donošenje odluka - prvi zahvaljujući Centru za građansko obrazovanje, a drugi Dušku Kneževiću.

Istovremeno, instituciji na čijem je čelu spočitavaju se odluke koje su dovele do smjena više osoba, uglavnom kritičara vlasti, za koje su sudovi utvrdili da su bile nezakonite. Na sjednici na kojoj se odlučivalo o direktoru Agencije jedno do pitanja koje mu je bilo upućeno odnosilo se i na slučajeve sumnjivog bogaćenja. Mada je obećao da im neće dopustiti da sjednu u još jednu fotelju, svi koji su bili pod lupom Agencije za ove četiri godine su sve stekli po zakonu. To što nema rezultata u ovoj oblasti Agenciji godinama spočitava Brisel.

Četvrtu godinu mandata obilježilo je to što je više od godinu skrivao činjenicu da je od Vlade dobio stambeni kredit pod povoljnim uslovima i što ga je onda prijavio na najmanje transparentan način (obavještenje), umjesto da bude onaj ko će na svom primjeru pokazati (vanredni imovinski karton) kako bi trebalo da se radi.

Međutim, od samog početka rada je bio “pod teretom” porodičnih odnosa sa premijerom Duškom Marković, mada u tome nije vidio nikakav ni potencijalni sukob interesa nego tvrdio da njihovi odnosi neće imati uticaja na njegov rad.

Radonjić bi uskoro trebalo da jednu fotelju zamijeni drugom – biće, gotovo sigurno, izabran za predsjednika Savjeta Agenije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama.

Već se mogu čuti žalbe kritičara njegovih rezultata zbog ovog “transfera” jer će, kako sumnjaju, biti velika prepreka između korupcije i dokumenata koja na to ukazuju.

Bonus video: