Portugalski kruzer i dalje u Crnoj Gori zbog neizmirenih dugova

Kompaniji CIC su, osim „Ariona“, zbog dugova zadržana još dva kruzera – „Princess Danae“ i „Athena“ koji su „uhapšeni“ u francuskoj luci Marsej
1 komentar(a)
brod Arion, Foto: Danijela Paljušić
brod Arion, Foto: Danijela Paljušić
Ažurirano: 22.09.2012. 18:49h

Putnički brod "Arion" koji plovi pod portugalskom zastavom i pripada kompaniji "Classic International Cruises" (CIC) registrovanoj u Lisabonu, a koji je od ponedjeljka zadržan u Crnoj Gori po nalogu Privrednog suda iz Podgorice, sinoć je trebalo da sa sidrišta kod Orahovca, bude prebačen u luku Zelenika.

"Stigao je novi sudski nalog kojim je predviđeno da brod umjesto na sidrištu, bude vezan uz operativnu obalu luke Zelenika i očekujemo da će se to i sprovesti do kraja dana", rečeno je "Vijestima" u pomorskoj agenciji "Boka Adriatic" iz Bijele koja je već godinama agent za brodove kompanije CIC u Crnoj Gori.

Iz te agencije su rekli da su u stalnom kontaktu sa brodarom "koji čini sve da brod i posada budu dobro zbrinuti i da se situacija što prije riješi".

"Kompanija je naložila da se brod snabdije gorivom, hranom, vodom i ostalim potrepštinama, ali se to ne može izvesti na sidru, već uz obalu, pa "Arion" mora dobiti vez u nekoj od naših luka“, navode u "Boka Adriaticu" gdje za kompaniju CIC imaju samo riječi hvale kao za jednog od do sada najpouzdanijih brodara kada je u pitanju izmirivanje obaveza prema posadama i dobavljačima za njihove brodove koji su ljeti čest gost u Boki.

"Nemam riječi i zaista ne znam što se ovo sada dešava- CIC je maksimalno korektna kompanija koja nama, niti bilo kome u Crnoj Gori ne duguje ni centa. Sa njima sarađujemo već 7-8 godina i nikada nikome ništa nijesu ostali dužni, naprotiv, nerijetko su unaprijed uplaćivali svoje obaveze", kazao je "Vijestima" sagovornik iz agencije „Boka Adriatic“, dodajući da mu „iskustvo u radu sa tom kompanijom govori jedno, a ovo što se u medijima objavljuje, sasvim je suprotno od toga“.

Specijalizovani pomorski portali i časopisi već danima pišu o finansijskim problemima kompanije CIC

Specijalizovani pomorski portali i časopisi već danima pišu o finansijskim problemima kompanije CIC kojoj su, osim „Ariona“, zbog dugova zadržana još dva kruzera – „Princess Danae“ kapaciteta 800 i „Athena“ kapaciteta 580 putnika koji su „uhapšeni“ u francuskoj luci Marsej zbog nemogućnosti brodara da isplaćuje posadu, odnosno podmiri troškove za gorivo.

Preostala dva njihova broda su još „slobodna“ – kruzer „Princess Daphne“ odrađuje čarter za jednu njemačku agenciju, dok je brod „Funchal“ u luci Lisabon.

"Brod 'Arion' je u Crnoj Gori zadržan po međunarodnim propisima koji nalažu zaustavljanje plovila za koje postoje takvi međunarodni sudski nalozi. Prema mojim informacijama, taj brod, odnosno uopšte kompanija CIC, nema dugovanja prema privrednim subjektima u Crnoj Gori, ali smo shodno međunarodnim konvencijama, imali obavezu da ga zaustavimo zbog potraživanja koje su drugi subjekti iskazali prema njegovom vlasniku“, kazao je juče „Vijestima“ ministar pomorstva i saobraćaja dr Andrija Lompar.

On je dodao da se nada da će se problemi sa brodovima CIC-a u Crnoj Gori i Francuskoj brzo riješiti i da će u međuvremenu naše vlasti brinuti da posada zaplijenjenog broda ne oskudijeva u bilo čemu.

„Na kraju krajeva, sve je na Privrednom sudu koji se „pita“ u vezi ovog slučaja i izvjesno je da ćemo mi poštovati i sprovesti svaku sudsku odluku“, rezimirao je Lompar.

I u Bijeloj zadržana dva broda

U Crnoj Gori je proteklih godina bilo više sličnih slučajeva zapljene i čak sudske prodaje trgovačkih brodova čiji su vlasnici dugovali plate članovima posada ili nijesu platili račune za remont u Jadranskom brodogradilištu Bijela, ali je „Arion“ prvi slučaj da se tako zadržava jedan veći putnički brod.

Prije nekoliko mjeseci je zbog dugova prema posadi i dobavljaču goriva u Italiji, u Boki jedno vrijeme bio zaplijenjen albanski trajekt „Adriatica Queen“ kompanije „Albanian Ferries“ iz Drača, ali se taj slučaj, ipak, srećno okončao bez sudske prodaje broda.

U Bijeloj se pod zabranom isplovljavanja nalaze dva strana trgovačka broda – stari terenjak „Europe 92“ i hevilifter „Sabrina“ o čijoj daljoj sudbini poslovodstvo Jadranskog brodogradlišta još vodi pregovore sa njihovim vlasnicima koji Bijeloj duguju novac.

Bonus video: