Pošalju pogrešno rješenje za porez, pa još morate da platite da isprave njihove greške

Jedan od sugrađana je kazao “Vijestima” da se u poreskim rješenjima koja su pristigla potkralo nekoliko grešaka, koje će morati iz svog džepa da rješava
986 pregleda 11 komentar(a)
porez na nepokretnost, Foto: Privatna arhiva
porez na nepokretnost, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 20.07.2016. 19:29h

Rješenja o porezu na nepokretnosti, koja odnedavno pristižu građanima, su nerijetko puna grešaka, te su redovi nezadovoljnih sugrađana ispred šaltera Uprave lokalnih javnih prihoda svakim danom sve duži.

Penzionerka iz Gornje Gorice pronašla je u nedjelju ispred vrata ostavljeno rješenje Uprave lokalnih javnih prihoda da je na ime poreza na nepokretnosti dužna 680 eura za kuću od 152 metra kvadratna, odnosno, pet svojih penzija.

Njen unuk je “Vijestima” ispričao da je u rješenju navedeno i da polovinu iznosa plati do 30. juna, 17 dana prije nego što ga je dobila, ili će joj se obračunavati dnevna kamata od 0,03 odsto i preduzeti mjere prinudne naplate.

“Užasno je neozbiljno rješenje o porezu dostavljati na takav način i bez potpisivanja da je primljeno, jer kako onda možete dokazati kada ste ga dobili. Dostavljeno je skoro tri mjeseca nakon što je napisano, a 17 dana nakon roka kada su oni počeli da obračunavaju kamate”, navodi on.

U samom rješenju su, kako je istakao, napravljene četiri greške, zbog čega je iznos šest puta veći nego što treba.

“Navedeno je da joj je to 'sekundarni stambeni objekat' i da za njega važi poreska stopa od 0,58 odsto vrijednosti objekta. Međutim, riječ je o njenom jedinom vlasništvu u kojem živi sa porodicom pa poreska stopa treba da bude 0,29 odsto, odnosno duplo manja. S obzirom na to da u njemu živi sa šest članova porodice, trebalo je da ima i dodatno zakonski definisano smanjenje od 50 odsto, ali ono nije obračunato”, ispričao je on.

Sagovornik “Vijesti” je istakao da je navedeno i da se kuća nalazi u trećoj zoni, a upisan koeficijent za obračun vrijednosti nekretnine 1 umjesto 0,8 koliko iznosi za tu zonu.On je naveo da je pogrešno upisano i da je objekat star 16 godina iako u listi nepokretnosti piše da je izgrađen 1985, odnosno prije 31 godinu. Za svaku godinu starosti, kako je kazao, vrijednost objekta se smanjuje za jedan odsto, a time i poreska osnovica i konačan iznos za porez .

“Kada se sve izračuna porez je trebalo da bude 112 eura. Da bi predala žalbu i ukazala na očigledne greške Uprave lokalnih javnih prihoda ili Uprave za nekretnine ona je morala da piše žalbu, dostavlja potvrdu o porodičnoj zajednici i izvode iz katastra, za šta treba platiti 12 eura taksi i 1,2 eura za uplatnice. Da bi se to skupilo i predala žalba bilo je potrebno dva dana i ponekada višesatna čekanja ispred pet šaltera”, kazao je on.

On je istakao da umjesto izvinjenja zbog greške i šoka što tvrde da ste im dužni pet penzija, prijetnji kamatama i prinudnom naplatom, “oni nastavljaju da vas maltretiraju tako što morate da čekate u ogromnim redovima, jer postoje još stotine ili hiljade onih kod kojih su napravljene slične greške”.

“Još morate i da im platite takse i izvode da bi oni ispravili svoje greške”, kazao je on.

Kuća u Brskutu stara šezdeset godina po rješenju ima 16

Jedan od sugrađana je kazao “Vijestima” da se u poreskim rješenjima koja su pristigla potkralo nekoliko grešaka, koje će morati iz svog džepa da rješava.

On je kazao da mu za kuću u Brskutu, koja je stara preko 60 godina, u rješenju piše da je stara 16 godina. Kvadrat kuće u Brskutu mu je, kako je kazao, obračunat na 1.121 euro, koliko, kako je kazao, iznosi i kvadrat stana u Ulici Vasa Raičkovića, dok mu je kvadrat štale obračunat na 560 eura.

Istakao je da mu je došlo da plati porez za objekte na drugoj lokaciji u istom selu, koji su urušeni prije više od 10 godina.

Ove godine mu međutim nije stiglo poresko rješenje za kuću i garažu u Podgorici, iako ga je dobijao ranijih godina.

U Upravi lokalnih javnih prihoda je, kako je naveo, dobio objašnjenje da rješenja uručuju na osnovu podataka iz Katastra, koji, “u ovom slučaju nije dostavio prave podatke”.

Za porušene objekte će morati da piše prigovor, a iz svog džepa će, takođe, morati da plati komisiju Katastra koja će izaći na teren i utvrditi koje nepokretnosti zaista ima.

Uručili su 115.000 rješenja

Iz Uprave lokalnih javnih prihoda je “Vijestima” ranije saopšteno da će ove godine biti uručeno oko 115.000 rješenja. Od toga bi trebalo da se u kasu slije 3,5 miliona eura više nego prošle godine.

Iz Glavnog grada nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” da li dobijaju prigovore građana da je došlo do grešaka u poreskim rješenjima za porez na nepokretnosti i na šta se prigovori najčešće odnose.Između ostalog, nijesu odgovorili ni na pitanja zašto se građanima dostavljaju rješenja za objekte koji već godinama ne postoje i zašto se dešava da za objekte koji su stari preko 50 godina u poreskim rješenjima piše da su stari 16 godina.

I juče su desetine građana u redu čekali ispred Uprave da se žale na rješenja.

Bonus video: