Posao privatniku a bez posla 150 ljekara

Perović-Ivanović ocijenila je da će se uključivanjem “Kodre” značajno smanjiti odliv novca za liječenje van Crne Gore i putne troškove za pacijente i njihove pratioce
300 pregleda 6 komentar(a)
Kodra, Foto: Luka Zeković
Kodra, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 10.06.2016. 19:31h

Pregledi i operacije u privatnoj zdravstvenoj ustanovi “Kodra” koštaće državu koliko i u Kliničkom centru (KC) i ostalim bolnicama.

Direktorica “Kodre” Dragica Perović-Ivanović kazala je “Vijestima” da će Fond za zdravstveno osiguranje plaćati toj ustanovi identičan iznos kojim se finansiraju i državne bolnice.

“Te cijene niže su od onih koje 'Codra' naplaćuje pacijentima koji se sami finansiraju, ali će povećan broj njih omogućiti da se to ne odrazi negativno na poslovanje”, rekla je ona.

Naglasila je da je uključivanje “Kodre” u zdravstvenu mrežu “neminovan proces u reformi zdravstvenog sistema, po uzoru na sisteme evropskih država”.

“Da nije umrežena, morala bi se u najskorije vrijeme otvoriti još jedna nedostajuća bolnica u Podgorici, za šta bi se morala utrošiti značajna sredstva koja su opredijeljena za zdravstvo. Na ovaj način, ta sredstva su ušteđena i mogu se koristiti za druge svrhe...”.

Ljekari u Sindikatu doktora medicine, međutim, tvrde da su duboko zabrinuti i skeptični povodom uključivanja “Kodre” u mrežu zdravstvenih ustanova, jer ne znaju kojim sredstvima se planira realizacija tog privatno-javnog partnerstva.

Predsjednica Milena Popović-Samardžić kazala je i da analiza Svjetske zdravstvene organizacije iz 2014. godine pokazuje da je javno-privatno partnerstvo u finansiranju bolnica okarakterisano kao problematično, neefikasno i neisplativo.

“Samo nekoliko mjeseci ranije ministar zdravlja (Budimir Šegrt) je javno ustvrdio da je povećanje zarade ljekarima u javnom zdravstvu ostvareno u granicama mogućeg. Pitamo se kojim sredstvima se planira realizacija ovog partnerstva”, rekla je ona “Vijestima”.

Perović-Ivanović ocijenila je da će se uključivanjem “Kodre” značajno smanjiti odliv novca za liječenje van Crne Gore i putne troškove za pacijente i njihove pratioce.

Kazala je da raspolažu prostorom, tehnologijom i kadrom, ali nije odgovorila koliko ljekara imaju iz oblasti koje će pacijentima da budu besplatne.

Prema Odluci Vlade, “Kodra” će narednih pet godina pružati građanima usluge iz oblasti opšte, vaskularne i grudne hirurgije, urologije, oftalmologije, hiperbarične oksigene terapije i ortopedije.

Što se tiče hitnih stanja, ljekari “Kodre” će pružati usluge iz opšte hirurgije, bez traumatologije.

Šegrt je nedavno najavio da bi osiguranici iz Podgorice, Kolašina i Danilovgrada, koji imaju uput za bilo koji specijalistički pregled, već od kraja mjeseca mogli da biraju da li će se liječiti u KC-u ili “Kodri”.

Usluge u “Kodri” moći će besplatno, o trošku Fonda, da dobiju i pacijenti iz ostalih crnogorskih opština, koji imaju uput.

Popović -Samardžić kaže da u Sindikatu doktora medicine ne vide razlog zašto Vlada forsira model privatno-javnog partnerstva u trenutku kada ukida sredstva za preventivne programe, smanjuje iznose za funkcionisanje javnih ustanova, a mladi ljekari ostaju bez posla.

“Pitamo se da li je taj novac trebalo uložiti u postojeći kadar, ili za zapošljavanje 150 doktora medicine koji su trenutno bez posla”, naglasila je.

Ocijenila je da ne postoji ekonomski model da se sa pet odsto bruto domaćeg proizvoda, koliko država trenutno izdvaja za finansiranje javnog zdravlja, napravi uspješan sistem.

Bonus video: