Posjekli stare borove koji su smetali biznisu

Na mjestu gradilišta bio je veoma bogat park u kome su se isticale palme vašingtonije...
9 komentar(a)
Stari borovi, Foto: Slavica Kosić
Stari borovi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 18.11.2016. 07:12h

U kompleksu budućeg turističkog rizorta Portonovi u Kumboru, nedavno je posječeno nekoliko alepskih borovova ( Pinus Halepensis) starih preko 60 godina.

Investitor je kompanija Azmont Invesments.

Uz obrazloženje da će na tom mjestu biti glavni ulaz turističkog kompleksa, a da se stabla ne uklapaju u projekat, lokalna uprava je prije godinu i po odobrila sječu borova, uz uslov da se izvrši supstitucija drugim biljkama koje bi bile posađene na nekoliko lokacija u gradu.

Vrijednost tog sadnog materijala koji se stoji od stabla bibera, eukaliptusa, čempresa, bora, masline i mimoze je 5.000 eura.

Borove u Kumboru sadili su pripadnici JNA polovinom prošlog vijeka, na mjestu gdje je bila kasarna - Orjenski bataljon.

Kompleks površine 241.695 kvadrata prije četiri godine na tenderu je u 90-ogodišnji zakup dobila Naftna kompanija Azerbejdžana - State oil company of Azarbaijan Republic (SOCAR), odnosno Azmont Investments sa obavezom izgradnje turističkog naselja sa pratećim sadržajima, hotela One&Only, rezidencijalnog kompleksa, sportskih terena , bazena, trgovina i marine sa 250 vezova.

Vrijednost projekta je 650 miliona eura.

Na mjestu budućeg turističkog kompleksa bio je veoma bogat park u kome su se isticale palme vašingtonije (Washingtonia filifera), zasađene između dva svjetska rata.

Dio palmi sađenih na obali, na kojoj je planirana gradnja, presađene su prije dvije godine u unutrašnjost kompleksa.

Svojevremeno je urađena i taksacija svih biljnih vrsta u kompleksu Portonovi.

Bonus video: