Posjetom deponiji na Vasovim vodama završena Škola ekološkog aktivizma

,,Imajući u vidu preuzete obaveze od strane Vlade, kada je sanacija Vasovih voda u pitanju, smatramo da je dinamika realizacije aktivnosti morala biti mnogo brža i da se već moralo početi sa konkretnim radovima,“ poručili su učesnici Škole
60 pregleda 0 komentar(a)
Škola ekološkog aktivizma, Foto: Tufik Softić
Škola ekološkog aktivizma, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 25.09.2015. 13:55h

Posjetom zatvorenoj neuređenoj deponiji na Vasovim vodama, u Beranama je završena dvodnevna Škola ekološkog aktivizma, koju je organizovala NVO „Sjeverna zemlja“.

Polaznici Škole, predstavnici nevladinog sektora, mladih lokalnih parlamentarnih partija, organa lokalne uprave i obrazovnih institucija, sa predstavnicima neformalne fejsbuk grupe Luka Berane, sa lica mjesta su poslali apel nadležnim institucijama da je neophodno ubrzati proceduru vezanu za sanaciju odlagališta i preći na konkretne radove na terenu.

,,Imajući u vidu preuzete obaveze od strane Vlade Crne Gore, kada je sanacija Vasovih voda u pitanju, smatramo da je dinamika realizacije aktivnosti morala biti mnogo brža i da se već moralo početi sa konkretnim radovima i izvlačenjem reciklabilnog materijala sa lica mjesta. Takođe, smatramo da je Ministarstvo održivog razvoja i turizma moralo uraditi mnogo više na obezbjeđivanju potrebne infrastrukture za selektivno odlaganje, naročito kada su domaćinstva u pitanju, kao i uvesti subvencije za one građane koji žele da pravilno odlažu otpad,“ poručili su učesnici Škole ekološkog aktivizma.

Polaznici Škole, koja je održana u Arhus centru, imali su priliku da od Aleksandra Perovića, direktora Ekološkog pokreta ,,OZON“, dobiju više informacija o ekološkom aktivizmu, ekološkim građanskim akcijama i iskustvima organizacije, kao i da pogledaju dva dokumentarna filma ,,Između rijeke i ljudi“ i ,,Godovi“, autora Mladena Ivanovića, koji je bio aktivni učesnik diskusije.

Škola je realizovana u sklopu projekta NVO Sjeverna zemlja iz Berana, pod nazivom Sa snažnima do ekološke Crne Gore, koji je podržan od strane Fonda za aktivno građanstvo, kroz program De Facto Strong, koji finansira Evropska unija.

Bonus video: