Poslanici sjutra biraju VDT: Hoćemo li naći profesionalca?

Poslanici će VDT birati između dvije tužiteljke Vesne Jovićević i Stojanke Radović, advokata Gorana Rodića i predsjednika kotorskog suda Branka Vučkovića
61 pregleda 4 komentar(a)
Goran Rodić, Vesna Jovićević, Stojanka Radović, Foto: Luka Zeković
Goran Rodić, Vesna Jovićević, Stojanka Radović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 25.03.2014. 17:58h

Rasprava i glasanje u parlamentu o izbor vrhovnog državnog tužioca i članova Sudskog savjeta iz reda pravnika planirano je za sjutra, rečeno je “Vijestima” u parlamentu.

Poslanici će VDT birati između dvije tužiteljke Vesne Jovićević i Stojanke Radović, advokata Gorana Rodića i predsjednika kotorskog suda Branka Vučkovića. Kao kandidat Tužilačkog savjeta Vučković u prvom krugu nije dobio potrebnu dvotrećinsku podršku, tako da je u drugom krugu neophodno da neko dođe do tropetinske većine.

Da li će biti političke trgovine, kao na skupštinskom odboru, vidjeće se kada budu birani članovi Sudskog savjeta. Skupštinski Odbor za politički sistem predložio je Skupštini da za članove Savjeta iz redova uglednih pravnika izabere doskorašnju pomoćnicu ministra rada Vesnu Simović-Zvicer, dekana Pravnog fakulteta Univerziteta Mediteran Mladena Vukčevića, koji je bio član rukovodstva DPS-a, Dobricu Šljivančanina (SNP) i ulcinjskog advokata Ljora Markića.

Simović-Zvicer, Vukčević i Šljivančanin prošli su odbor glasovima DPS-a, SDP-a i SNP-a, dok je za Markića glasala i Azra Jasavić iz Pozitivne CG. “Vijesti” su ranije objavile da je Simović-Zvicer prekršila Zakon o državnim službenicima i namještenicima, etički kodeks i Zakon o sprečavanju sukoba interesa jer je kod supruga u javnom preduzeću zarađivala dodatnu platu kao konsultant, što ne smije.

Šljivančanin je dostavio uvjerenje Osnovonog suda na Žabljaku da se protiv njega ne vodi krivični postupak, iako je u trenutku prijavljivanja na konkurs u Višem sudu u Bijelom Polju protiv njege trajao sudski postupak za korupciju. On je kasnije oslobođen optužbi, ali je uvjerenje o neosuđivanosti bilo netačno.

Bonus video: