Poslanik "zaboravio" da donese dokaze

Jedan od osnivača “Vijesti” Željko Ivanović kazao je da se tokom jučerašnje rasprave najmanje čulo o kvalifikacijama zbog kojih su odlučili da tuže poslanika DPS-a, dodavši da tuženi nije podnio nijedan jedini dokaz, ali i da je često demantovao sam sebe
5115 pregleda 8 komentar(a)
Petar Ivanović, Foto: Filip Roganović
Petar Ivanović, Foto: Filip Roganović

Otvoreno pismo sam napisao isključivo u cilju zaštite mene kao javne ličnosti, a ne u cilju uvrede ili omalovažavanja “Vijesti”, kazao je juče poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) i savjetnik predsjednika države, Petar Ivanović.

To je rekao u cetinjskom Osnovnom sudu na suđenju po tužbi osnivača “Vijesti” nakon što je funkcioner vladajuće partije u autorskom tekstu u “Pobjedi” iznio niz neistina na račun lista, njegovih osnivača i novinara.

U pismu je, između ostalog, konstatovao da “Vijesti” uklanjaju neistomišljenike, da imaju ekskluzivnu privilegiju neplaćanja poreza, monopol na tržištu... “Upotrebljavanjem riječi ‘uklanjanje neistomišljenika’ nijesam mislio na fizičko uklanjanje, već na prepravljanje biografija svih onih ljudi sa kojima se iz bilo kojih razloga urednici, osnivači i novinari ‘Vijesti’ ne slažu i da se zbog toga vode kampanje protiv tih lica”, kazao je on.

Ostao je pri tvrdnji da su “Vijesti” monopolisti na tržištu, jer pored novine i televizije, imaju i portal: “U svim udžbenicima ekonomije takvo stanje naziva se monopol”.

“Riječ ‘monopol’ nijesam upotrijebio u negativnom kontekstu, već sam to naveo prema tiražu i prema sopstvenim navodima tužioca i činjenici koliko novca uplaćuju u budžet, jer ako tužilac uplati više novca u budžet od svih ostalih medija zajedno, što je to nego monopol”, insistira Ivanović.

Jedan od osnivača “Vijesti” Željko Ivanović kazao je da se tokom jučerašnje rasprave najmanje čulo o kvalifikacijama zbog kojih su odlučili da tuže poslanika DPS-a, dodavši da tuženi nije podnio nijedan jedini dokaz, ali i da je često demantovao sam sebe. Nazvao je neistinom konstatacije da “Vijesti” imaju “ekskluzivnu privilegiju neplaćanja poreza”.

“Koliko je ta konstatacija tuženog o crnoj poreskoj listi cinična, govori činjenica da je u vrijeme kada je tuženio bio ministar poljoprivrede davao višemilionske kredite nekim firmama koje su bile i još su na toj crnoj listi. Iako su bili miljenici i tuženog i njegove stranke, podržani na sve načine. Za razliku od njih, pravo je čudo kako partija i država tuženog i njegove stranke sa svim mehanizmima koje su zloupotrijebili u decenijskoj hajci na ‘Vijesti’, nijesu uspjeli u naumu da nas unište, već samo da nas dovedu do ozbiljnih problema koji su prouzrokovali da par mjeseci kasnimo sa plaćanjem doprinosa. Sa druge strane, tuženi nije napisao u tekstu da imamo poreski dug, već ‘ekskluzivno pravo neplaćanja poreza’, što je kleveta i velika razlika u odnosu na ovo što on pokušava opravdati”, kazao je jedan od osnivača “Vijesti”.

Dodao je da funkcioner vladajuće partije pokušava da kompletan proces svede na nepostojeći lični sukob sa “Vijestima”: “Nikada se sa tuženim, ali ni sa bilo kim na javnoj sceni ne bavimo iz ličnih razloga, već je to njihov izgovor i jeftin pokušaj da ‘Vijesti’ ućutkaju i onemoguće da pišu o temama od javnog interesa - a to je zakonito ponašanje ministara i javnih službenika i način trošenja javnih prihoda”, kazao je Ivanović. Rekao je i da tuženi na raspravi nije ponudio nijedan dokaz za najtežu kvalifikaciju iz otvorenog pisma - da “Vijesti” uklanjaju nepoželjne, osim insinuacija i pretpostavki.

Sutkinja Vojislavka Vuković zakazala je nastavak suđenja za 7. jun.

Ne pušim o trošku države

Mada je tužen zbog povrede ugleda i časti, poslanik je kazao da su zapravo njemu povrijeđeni i čast i ugled.

Kao jedan od primjera je naveo aferu - “Ko je pušio o trošku države”.

“Ja ne pušim i to prvi put izjavljujem, a takođe izjavljujem da sam ja dao novac za lice koje je kupilo cigarete”, kazao je poslanik, navodeći da su “Vijesti” poslije toga objavile 130 članaka o toj aferi. Željko Ivanović je, međutim, poručio da je ponovo na djelu zamjena teza - jer je bilo bitno kako je neko zloupotrijebio karticu Ministarstva poljoprivrede, a ne kako su pare vraćene.

“Uostalom, nasljednik tuženog, ministar Milutin Simović je na najbolji način demantovao sve navode tuženog - da se radilo o nekoj kampanji protiv njega lično, jer je za 10-ak dana odgovorio na postavljeno pitanje i ta takozvana kampanja je tada završena”, kazao je Ivanović.

Konstatovao je da je to što su “Vijesti” svake nedjelje pisale o tom problemu, bio briljantan primjer rada jednog medija koji u pitanjima zaštite javnog interesa ide do kraja i ne odustaje pred bilo kojim moćnikom ili neodgovornim javnim funkcionerom.

Bonus video: