Poslije 4 godine opet zajedno: Jemenska porodica nastavlja život u Podgorici

“Mnogo puta sam pomislio da nikad više neću vidjeti svoju porodicu, tako da je ovo kao novi život za mene"
83 pregleda 21 komentar(a)
Džamil iz Jemena, Foto: UNHCR/Radonja Srdanović
Džamil iz Jemena, Foto: UNHCR/Radonja Srdanović
Ažurirano: 12.03.2016. 10:50h

Kada su se njegova supruga Ajša i četvero maloljetne djece napokon pojavili na podgoričkom aerodromu, Džamil, advokat iz Jemena, samo ih je zagrlio i zaplakao od sreće.

Prošlo je više od četiri godine od kada je Džamil pobjegao iz svoje zemlje i potražio utočište u maloj balkanskoj zemlji.

"Iskreno, nisam vjerovao da će se to ikada desiti, pa ni sad ne mogu da vjerujem”, rekao je ovaj 47-godišnjak, objavio je portal UNHCR-a.

“Mnogo puta sam pomislio da nikad više neću vidjeti svoju porodicu, tako da je ovo kao novi život za mene”.

Džamil je iz Jemena pobjegao 2011. godine, kada su u zemlji počeli sukobi. Proveo je nekoliko mjeseci u Siriji, prije nego što se zaputio u Evropu, nadajući se da će utočište naći u Njemačkoj.

Ali, problemi sa kičmom su ga zaustavili u Crnoj Gori.

Nakon što mu je odobren azil, Džamil se počeo nadati da će ponovo vidjeti porodicu. Dok je čekao, počeo je da gradi novi život u Crnoj Gori – učio je jezik, integrisao se sa stanovništvom i sklapao prijateljstva.

Ali, ništa za to vrijeme nije moglo da zamijeni njegove najbliže.

Kada je počeo da gubi nadu, UNHCR i IOM kancelarije u Crnoj Gori i Jemenu preduzele su korake kako bi Džamila povezali sa Ajšom i djecom. Do januara 2016. oni su bili spremni za polazak u Podgoricu.

"Teško je u nekoliko riječi opisati koliko su mi nedostajali", kaže Džamil. “Moja jedina želja bila je da su dobro i da su bezbjedni. Održavao sam kontakt sa suprugom i sve vrijeme smo pokušavali naći način da budemo zajedno. A uz božju pomoć, uspjeli smo na kraju”.

Putovanje u Crnu Goru, za Ajšu i njenu djecu, bilo je prvo putovanje avionom. Sada kad su u Crnoj Gori, porodici će trebati neko vrijeme da se prilagodi na novu sredinu.

“Ovo je velika promjena za nas. Za početak, ovdje je sigurno i mirno", rekla je Aiša.

"Takođe, ne moramo da brinemo da li ćemo ostati bez vode i struje, kao što je to bio slučaj u Jemenu. Klima je ovdje sasvim drugačija, ali najvažnije je da smo daleko od opasnosti".

Kroz Crnu Goru je prošao veliki broj tražilaca azila koji prolaze kroz ovu zemlju na putu do drugih teritorija. Ali, Džamil je jedan od rijetkih koji su odlučili da ostanu u Crnoj Gori i ovdje grade svoj život. Porodica će u početku dobiti podršku i pomoć UNHCR-a i IOM-a, koji će za njih obezbijediti smještaj, odjeću, pomoći im da nauče jezik, a dobiće i psiho-socijalnu podršku.

Džamilova porodica, kako je rekao ovaj čovjek, ipak nikad neće prestati da sanja o povratku u svoju domovinu jednog dana.

NAPOMENA: Imena u tekstu su promijenjena zbog zaštite ličnosti

Bonus video: