Poslije ordena, Lajčaku i počasni doktorat

Dekan FPN-a Milan Marković potvrdio “Vijestima” da su podnijeli inicijativu da se uruči priznanje slovačkom šefu diplomatije, koji je 2016. odlikovan ordenom Crnogorske velike zvijezde
6671 pregleda 22 komentar(a)
FPN inicijator da se slovačkom diplomati dodijeli priznanje UCG - Lajčak, Foto: Luka Zeković
FPN inicijator da se slovačkom diplomati dodijeli priznanje UCG - Lajčak, Foto: Luka Zeković

Univerzitet Crne Gore nagradiće šefa slovačke diplomatije Miroslava Lajčaka počasnim doktoratom.

Na jučerašnjoj elektronskoj sjednici Senata UCG, senatori su se upoznali sa inicijativom Fakulteta političkih nauka (FPN) da se Lajčaku dodijeli počasni doktorat.

To je “Vijestima” potvrdio i dekan FPN Milan Marković.

Prema Pravilniku o dodjeli počasnih titula i drugih priznanja na UCG, počasni doktorat dodjeljuje se jednom godišnje.

Ovo priznanje je priznanje “istaknutoj naučnoj, kulturnoj ili drugoj javnoj ličnosti iz zemlje i inostranstva za izuzetan doprinos u pojedinim oblastima nastavnog, naučnog, istraživačkog i umjetničkog stvaralaštva koji je značajno doprinio unapređenju visokog obrazovanja, nauke, tehnike, tehnologije, kulture ili umjetnosti, kao i za afirmaciju i širenje ugleda Univerziteta i njegovih organizacionih jedinica”.

Senat sprovodi postupak za dodjelu počasnog doktorata i donosi odluku o njegovoj dodjeli. Inicijativu za dodjelu počasnog doktorata mogu pokrenuti rektor ili Vijeće organizacione jedinice.

Za članove Komisije za dodjelu univerzitetskih priznanja imenovani su redovni profesori Pravnog i Mašinskog fakulteta Radoje Korać i Milan Vukčević, a trećeg člana će imenovati rektor Danilo Nikolić iz reda prorektora UCG.

Prije nepune tri godine, tadašnji predsjednik Crne Gore Filip Vujanović uručio je slovačkom diplomati orden Crnogorske velike zvijezde.

Taj orden uručen mu je 10 godina poslije referenduma na kojem je Crna Gora stekla nezavisnost.

Lajčak je te 2006. godine bio izaslanik Evropske unije za sprovođenje referenduma.

Prilikom iste posjete tadašnji gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović i Lajčak su otvorili Slovačku ulicu.

Slovački mediji bavili su se vezama crnogorskih i njihovih zvaničnika, među kojima je i Lajčak.

Iako je listu SME portparol vlade saopštio 2013. da se Slovačka “nikada nije miješala u unutrašnje poslove druge države, pa ni u ovom slučaju”, Lajčak je prethodnih godina u nekoliko navrata komentarisao političku situaciju u Crnoj Gori, nikada eksplicitno ne kritikujući pojave koje se konstatuju u izvještajima Evropske komisije - raširenu korupciju, organizovani kriminal, politizovane i nedovoljno nezavisne institucije. Često su njegovi komentari išli direktno naruku vlastima u sporovima sa opozicijom.

SME je tada pisao da su tadašnji premijer Robert Fico i ministar unutrašnjih poslova Robert Kalinak godinu ranije boravili su sa porodicama na ljetovanju u Crnoj Gori, za koje je platila crnogorska Vlada. Lajčak je takođe ljetovao u Crnoj Gori, a njegov portparol rekao je da je to bilo privatno i da je račun sam platio.

Bonus video: