Poslije skoro dvije decenije pauze radio amateri počeli obnavljanje klubova

„Najbolji doprinos koji su radio amateri Crne Gore dali bio je za vrijeme zemljotresa. U roku od sat i 40 minuta bile su aktivirane sve radio amaterske stanice na primorju. Tada nije radila ni jedna komunikacija, a radio amateri su već nakon pet minuta počeli da prenose vijesti“
392 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.12.2016. 18:43h

Posle skoro dvije decenije pauze radio amateri Crne Gore počeli su sa obnavljanje klubova i nakon desetak njih na red je došao i radio klub „Nikšić“ koji je osnovan početkom 1948.godine.

Potpredsjednik Opštine Dragan Perović ozvaničio je početak rada obnovljenog kluba.

„Radio amaterizam ima višestruki značaj za svako društvo, pa tako i naše. U uslovima prirodnih katastrofa, požara, socijalnih i društvenih kriza, radio amateri su često bili prva i poslednja linija komunikacije“, kazao je Perović i dodao da su radio amateri bili važan faktor u koordinaciji brojnih spasilačkih akcija i alternativa ponekad narušenom sistemu komunikacija.

A da je to tako potvrdio je i Veselin Babić, jedan od doajena crnogorskog radio amaterizma, koji se prisjetio zemljotresa koji je Crnu Goru pogodio 1979.godine.

„Najbolji doprinos koji su radio amateri Crne Gore dali bio je za vrijeme zemljotresa. U roku od sat i 40 minuta bile su aktivirane sve radio amaterske stanice na primorju. Tada nije radila ni jedna komunikacija, a radio amateri su već nakon pet minuta počeli da prenose vijesti“, kazao je Babić koji se radio amaterizmom bavi duže od šest decenija.

Prisjetio se svojih poznanstava sa ljudima iz nikšićkog radio kluba koja datiraju iz 1955.godine. Kazao je da je radio klub 'Nikšić' bio veoma aktivan dok je radio i da se nada da će tako biti i sada.

Brano Brajović, iako ima 82.godine, došao je kako bi postavio radio antenu jer, prema njegovim riječima, radio amaterizam je hobi koji vas osvoji za čitav život. A da je to tako govori i podatak da se i dalje takmiči, iako je napunio osam decenija. Prošle godine je na 10. Balkanskom šampionatu u amaterskoj goniometriji, u kategoriji veterana, u Rijeci osvojio srebrnu medalju. Inače, Brajović je najtrofejniji crnogorski goniometrista (sportsko-tehnička disciplini poznata u svijetu kao ‘lov na lisicu’).

Potpredsjednik opštine je kazao da ono po čemu radio amaterizam treba posebno cijeniti je razmjena humanitarnih poruka i uvezivanje članova porodica i prijatelja razdvojenih usled vanrednih situacija.

Ta uloga, kazao je predsjednik Radio kluba „Nikšić“ Nebojša Adžić, posebno je bila vidljiva devedesetih godina tokom rata u bivšoj Jugoslaviji.

„Za vrijeme rata u Bosni održavana je veza sa mnogim prostorima na kojima je bila prekinuta komunikacija i mnogi ljudi koji su došli za vrijeme rata u Nikšić i u Crnu Goru su upravo zahvaljujući radio klubovima mogli da komuniciraju sa porodicama“, kazao je Adžć.

Prema njegovim riječima radio klub „Nikšić“ je bio posebno aktivan osamdesetih i devedesetih godina prošlog vijeka, da bi nakon toga, najviše zbog ekonomske situacije, rad kluba bio prekinut.

„Bio sam član te generacije kada radio klub nije bio samo stjecište amatera već je tu bila čitava aktivnost u smislu razvoja kompjutera, elektronike, tako da su iz toga prostora izašli danas mnogi kvalitetni inženjeri, profeseri, koji su prvo znanje stekli upravo u radio klubu“, kazao je Adžić.

Prema njegovim riječima obnavljanje radio kluba je izuzetno značajno za grad jer danas ima dosta radio amatera koji zadnjih petnaestak godina nijesu imali uslova da se bave ovim izuzetno plemenitim i humanim hobijem.

„Mnogi od nas su to doživljavali kao jednu vrstu druženja jer su radio amateri izuzetno aktivni po čitavom svijetu“, kazao je Adžić.

Obrad Mišo Stanišić, predsjednik Saveza amatera Crne Gore, zahvalio se lokalnoj upravi na ustupljenom prostoru sa nadom da će se u njemu, pored doajena nikšićkog radio amaterizma, okupljati i mladi.

„Ako je jedan grad na Balkanu poznat po službama spašavanja onda je to Nikšić. Drago mi je što se klub amatera u Nikšiću obnavlja i nastavlja tamo gdje je nekada stao“, kazao je Stanišić sa željom da se radio amaterizam u Crnoj Gori omasovi.

Naredne godine obilježava se 70.godina radio amaterizma u Crnoj Gori i Stanišić se nada da će u svim gradovima biti obnovljeni rad radio klubova.

Galerija

Bonus video: