Posljednja je Ustavnog suda

"Nemogućnost Ustavnog suda da ukida finalne odluke pretvoriće ustavnu žalbu u neefektivan lijek"
122 pregleda 0 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Venecijanska komisija, Foto: Zoran Đurić
Ranko Krivokapić, Venecijanska komisija, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 13.11.2014. 20:27h

Ustavni sud treba da ukida presude Vrhovnog protiv kojih je podnijeta ustavna žalba i tu ne treba da ima dilema, smatra Venecijanska komisija(VK).

U mišljenju na Nacrt zakona o Ustavnom sudu, koje je tražilo Ministarstvo pravde na sugestiju Evropske komisije, VK je navela da bi drugačija odredba poništila svrhu ustavne žalbe

"Član 67 obezbjeđuje da, kada se desi kršenje, sud prihvata ustavnu žalbu i ukida taj akt, u cjelini ili parcijalno, i šalje slučaj na ponovno suđenje tijelu koje je usvojilo ukinuti akt. Da bi obezbijedilo efektivan lijek i u slučajevima gdje postupak traje predugo, sud će biti ovlašćen ne samo da odlučuje o odšteti (prva alternativa) već i što je važnije, uzme lijek za ubrzavanje,” navodi se u mišljenju VK objavljenom na njenom sajtu. Oni podsjećaju da alternativa za taj član isključuje ukidanje finalnih odluka suda, navodeći da će “nemogućnost Ustavnog suda da ukida finalne odluke najvjerovatnije pretvoriti ustavnu žalbu u neefektivan lijek pod Evropskom konvencijom za ljudska prava".

"Stoga, jasno je da druga alternativa za član 67 ne bi trebalo da bude usvojena," zaključuju.

Bivše sudije ne treba da budu savjetnici u Ustavnom sudu, jer bi mogli uticati na odluke

Na taj način Venecijanska komisija je odbacila kao nemoguć stav predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice da Ustavni sud konstatuje da je presuda suprotna Ustavu, a da konačnu riječ daje Vrhovni sud jer je "najviša sudska instanca".

Medenica je zbog toga ušla u sukob i sa bivšim predsjednikom Ustavnog suda Milanom Markovićem, a navodno je alternativa ubačena u zakon na njeno insistiranje.

Na javnoj raspravi o zakonu predsjednica Ustavnog suda Desanka Lopičić i ministar pravde Duško Marković iznijeli su mišljenje, koje zastupa i Venecijanska komisija.

Lopičić je sporila i mogućnost da sudije Ustavnog suda, koji nemaju uslove za starosnu penziju, mogu da budu savjetnici u sudu, navodeći da je to degradacija.

I VK smatra da to nije dobro rješenje, jer bi oni mogli uticati na sudske odluke, ali i biti u podređenom položaju u odnosu na bivše kolege.

Ustavni sud prilikom odlučivanja o žalbama povodom određenih zakona, smatra Komisija, ne treba da traži mišljenje Skupštine.

Bonus video: