Poslodavci bi još lakše da otpuštaju

U UPCG od priče o ambijentu za održivi razvoj preduzeća do rasprave o ugovorima na (ne)određeno
3 komentar(a)
Unija poslodavaca, Foto: UPCG
Unija poslodavaca, Foto: UPCG
Ažurirano: 17.12.2013. 09:04h

Crnogorski poslodavci su saglasni u zahtjevu da im se omogući lakše otpuštanje radnika nakon čega bi, kako tvrde, pristajali da zaključuju ugovore na neodređeno vrijeme.

Poslodavci, koji su juče bili učesnici skupa koji je organizovala Unija poslodavaca (UPCG), smatraju da radnici imaju veća prava od njih i da sindikati i Vlada moraju pravilnije da gledaju na taj problem.

Predstavnici UPCG, sindikata, Ministarstva rada i privrednici su se okupili povodom predstavljanja izvještaja „Stvaranje ambijenta za održivi razvoj preduzeća u Crnoj Gori“, ali se diskusija nakon prezentacije svela na najvažniju priču - o Zakonu o radu. Razgovarano je o odredbi zakona prema kojoj se ne može duže od 24 mjeseca radnik zapošljavati na određeno vrijeme, već mora dobiti stalni posao ili poslodavac može raskinuti ugovor sa njim. Ta odredba stupa na snagu u nedjelju.

{fw3k_direct_quotebox:Za loše stanje u privredi kriva je nelojalna konkurencija i siva zona u kojoj radi i do 30.000 ljudi, istakli su iz Unije slobodnih sindikata

„Vara se ko misli da će poslodavci zadržavati radna mjesta na silu“, rekao je Mitrović.

Generalni sekretar Saveza sindikata Marko Nikčević kazao je da sindikati ne treba da budu „elitistički sindikati zaposlenih“, već da moraju brinuti i omladini i nezaposlenima, i poslodavci su pozdravili taj stav.

„SSCG neće prihvatati pasivnu ulogu u koju smo doveli sami sebe i mislim da smo imali previše razumijevanja za vlast i zahtjeve koje su nam ispostavljali”, rekao je Nikčević.

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković predložio je da Vlada stimuliše i afirmiše poslodavce koji odgovorno i savjesno posluju i imaju kolektivne ugovore na nivou preduzeća. Za loše stanje u privredi, prema njegovom mišljenju, kriva je nelojalna konkurencija i siva zona u kojoj radi i do 30.000 ljudi, ali i „atrofirane institucije sistema koje ne rade dobro svoj posao“, zbog čega trpi i država.

Korupcija koči biznis

Istraživanje UPCG, koje je sprovedeno po metodologiji u saradnji sa Međunarodnom organizacijom rada, pokazalo je da su najveće prepreke domaćem biznisu neadekvatan regulatorni okvir, otežano kreditiranje, siva ekonomija, korupcija na svim nivoima i neusklađen obrazovni sistem.

„Od institucija sistema tražimo snažnije djelovanje kako bi se u što kraćem roku stvorili uslovi koji će poslodavcima omogućiti da rade, razvijaju poslovanje i pokreću nove biznise. Tek tada možemo govoriti o uslovima za otvaranje radnih mjesta i zapošljavanje, a time i za ekonomski i socijalni prosperitet ukupnog crnogorskog društva“, saopšteno je iz UPCG.

Bonus video: