Poslovanje konzula-biznismena: Dumortijeove firme pod lupom

Uvidom u Centralni registar Privrednog suda, Dumortije ima nekoliko kompanija čiji je osnivač. Kotorska firma „R.E.B“ je samo jedna od njih
352 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 10.02.2014. 17:04h

Inspektori Uprave za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma započeli su provjeru poslovanja šest povezanih kompanija, koje je osnovao počasni belgijski, a odnedavno i holandski konzul u Crnoj Gori, biznismen Žan Luk Dumortije.

Dumortije, koji već osam godina posluje u Crnoj Gori, od kada je na brdu Spas iznad Budve preko svojih šest kompanija kupio gotovo 800 hiljada kvadrata zemlje sa namjerom da gradi prvi golf teren sa 18 rupa, hotele i rent a vile, kako je “Vijestima” potvrđeno, našao se na udaru Uprave. Kako “Vijesti” nezvanično saznaju, inspektori se bave novčanim transakcijama.

A dokumentacija se provjerava, nakon što su inspektori ušli u sjedište firmi u Lastvi Grbaljskoj sa zahtjevom da im se dostave svi papiri koji se odnose na povezane kompanije u kojima je Dumortije ili osnivač ili je ovlašćeni zastupnik. Riječ je upravo o šest firmi, na čije ime se vodi zemljišni kompleks na brdu Spas iznad Budve.

Uvidom u Centralni registar Privrednog suda, Dumortije ima nekoliko kompanija čiji je osnivač. Kotorska firma „R.E.B“ je upravo jedna od njih. Tu firmu osnovala je kompanija DOO,,Hill Spas-Budva”, sa sjedištem u Kotoru, čiji je ovlašćeni zastupnik Dumortije, a na koju je u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine uknjižen dio od 790.591 kvadrata zemljišnog kompleksa na Spasu.

Firmu “Hill Spas- Budva”, osnovala je kompanija “HSB" za razvoj projekata o nekretninama i turizam, čija je djelatnost izgradnja stambenih i nestambenih zgrada, a koju je sa druge strane osnovala kompanija „Hung ventures” LTD.

Kao jedna od firmi na koju je uknjižena zemlja je i DOO "R.E.B. Golf" za izgradnju i razvoj golf terena, u kojoj je Dumortije ovlašćeni zastupnik, a koju je osnovala “Hill Spas - Budva”.

Brdo Spas kod Budve (Foto: Savo Prelević)

“R.E.B Golf” je firma koja je ušla u zajednički posao sa Opštinom Budva oko izgradnje golf terena. One su osnovale joint venture firmu “Montenegro golf course”, u kojoj lokalna uprava ima 15 odsto kapitala, unijevši svojih 30 hektara zemlje u cijeli projekat.

Osim ovih, kontroliše se i firma "ICEH" za razvoj projekata o nekretninama i turizam, koja je takođe jedna od nosilaca vlasništva zemlje na Spasu. Dumortije je u firmi ovlašćeni zastupnik, a nju je osnovala kompanija “Keeneland Overseas”. Provjerava se i poslovanje firme "KOA", takođe registrovane za razvoj projekata u nekretninama i turizmu, koju je osnovao Dumortije, kao i još jedna od njegovih firmi u kojoj je stopostotni osnivač, a to je "MFBC" sa sjedištem u Kotoru. Na obje ove firme u Upravi za nekretnine vodio se dio zemlje na Spasu.

Zemlju je Dumortije kupio od mještana, a namjera mu je bila da gradi golf teren, ali svih prethodnih godina, projekat su pratili brojni problemi, zbog čega još uvijek nije kompletirana dokumentacija oko dobijanja građevinske dozvole i početka izgradnje.

Bonus video: