Postupak o slučaju Lakićević-Đuranović proglašen tajnim

Sadržina dokazne radnje tajna dok se ne završi postupak na Univerzitetu
8021 pregleda 18 komentar(a)
Lakićević Đuranović ranije negirala da je plagirala studentov rad, Foto: Arhiva Vijesti
Lakićević Đuranović ranije negirala da je plagirala studentov rad, Foto: Arhiva Vijesti

Postupak u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, tokom kojeg se utvrđuje da li je vanredna profesorica Pravnog fakulteta Bojana Lakićević Đuranović plagirala rad svog studenta, od juče je tajan.

To je “Vijestima” juče potvrdio njen punomoćnik, advokat Goran Velimirović, istakavši da stranke ne mogu da iznose sadržaj u javnost, kako se ne bi uticalo na tok postupka koji se vodi pred Univerzitetom Crne Gore (UCG) u pogledu odgovornosti profesorice Lakićević Đuranović.

“Vijestima” je nezvanično saopšteno da je postupajući tužilac Vukas Radonjić proglasio sadržinu dokazne radnje tajnom.

U tužilaštvu je juče, u svojstvu svjedoka oštećenog, saslušan bivši student Đorđije Drinčić. On nije želio da komentariše postupak, dok je Velimirović “Vijestima” rekao da je zadovoljan saslušanjem bivšeg studenta Lakićević Đuranović.

Prošle sedmice u podgoričkom tužilaštvu saslušana je i profesorica Pravnog fakulteta u vezi sa krivičnom prijavom Centra za građansko obrazovanje (CGO) za plagijat. Ta nevladina organizacija prijavila je Lakićević Đuranović zbog sumnje da je kao svoj naučni uradak objavila specijalistički rad svog bivšeg studenta.

Velimirović je “Vijestima” kazao da je ona pred tužiocem negirala djelo koje joj se stavlja na teret.

Profesorica je, navodno, doslovno prepisala rad studenta Drinčića, kojem je na specijalističkim studijama bila mentor i objavila ga kao svoj naučni članak u beogradskom stručnom časopisu “Pravni život”. On je specijalistički rad “Uloga i značaj Suda pravde u stvaranju, tumačenju i primjeni prava EU” odbranio u junu 2018, a njegova tadašnja mentorka Lakićević Đuranović ga je pola godine kasnije, u decembarskom izdanju “Pravnog života”, navodno objavila kao svoj i to pod nazivom “Uloga i značaj Suda pravde Evropske unije u stvaranju i primjeni prava EU primjeri iz prakse”.

Drinčić je ranije potvrdio “Vijestima” da je njegov specijalistički rad, ali sa potpisom vanredne profesorice, objavljen u beogradskom časopisu.

CGO je od Pravnog fakulteta i Rektorata UCG tražio da hitno preduzmu “sve neophodne mjere i radnje kako bi sankcionisali ovakav slučaj kršenja akademskog integriteta.

Profesorica je u reagovanju “Vijestima”, između ostalog, navela da će svoje odgovore na optužbe dati na konferenciji za novinare koju će sazvati odmah nakon odluke nadležnih organa.

“O tome kako profesor može da „plagira” rad studenta kome je bio mentor i sam učestvovao u njegovom radu ću pred nadležnim organima”, saopštila je Lakićević Đuranović.

Senat UCG formirao je Komisiju za sprovođenje postupka utvrđivanja plagijata za naučni članak Lakićević Đuranović “Uloga i značaj Suda pravde Evropske unije u stvaranju i primjeni prava EU primjeri iz prakse”, u časopisu “Pravni život”, Udruženja pravnika Srbije.

Komisiju čine dekanica Pravnog fakulteta Aneta Spaić, metodolog i prodekan na Pravnom fakultetu Marko Dokić i profesor i bivši predsjednik Suda časti UCG-a Dražen Cerović.

“Komisija je dužna da sprovede postupak u roku od 30 radnih dana. Postupak je hitan i sprovodi se uz dužno poštovanje prava svih učesnika, a saznanja i informacije prikupljene u toku postupka smatraju se povjerljivim do njegovog okončanja”, saopšteno je u julu iz UCG.

Bonus video: