Potapaju i izmještaju dio puta Beograd-Bar

Srpski stručnjaci u Studiji o procjeni uticaja izgradnje hidrocentrala na Limu ustanovili da tok rijeke u Crnoj Gori neće biti ugrožen
65 pregleda 21 komentar(a)
hidroelekrana, Foto: Beća Čoković
hidroelekrana, Foto: Beća Čoković
Ažurirano: 17.01.2013. 19:09h

Od tri varijante za izgradnju hidroelektrana na Limu Srbija je, kako piše u Studiji o procjeni uticaja tog projekta na životnu sredinu, odabrala onu koja znači da će minimalno biti potopljena magistralna saobraćajnicu Beograd – Bar i da akumulacija neće ulaziti na teritoriju Crne Gore. Planovima je, kako piše u dokumentu, predviđeno izmiještanje magistralnog puta na potezu Mijoska – Gostun.

Postojale su još dvije varijante i obje su predviđale da dio crnogorske teritorije u okolini Bijelog Polja bude potopljeno, ali one nijesu prihvaćene.

Studije koje je naručilo Ministarstvo energetike, razvoja i životne sredine Srbije, Crna Gora je tražila još u oktobru, a nakon što dokumenta nijesu stigla na adrese crnogorskih državnih organa Ministarstvo održivog razvoja i turizma zaprijetilo je obraćanju međunarodnom Sekretarijatu ESPOO konvencije. Studije su prekjuče objavljene na sajtu crnogorskog ministarstva, a svi građani pozvani su da daju svoje sugestije i komentare

Dvije varijante su predviđale potapanje magistrale u dužini od 7,31 kilometara. "U cilju minimalnog potapanja postojeće magistralne saobraćajnice formirana je treća varijanta, koja je podrazumijevala da se raspoloživi hidroenergetski pad iskoristi na više manjih stepenica kod HE „Brodarevo 1“ na profilu „Junakovine“ i profilu „Gostun“ sa potapanjem puta u dužini od 1,78 kilometara”, piše u dokumentu.

Analize su pokazale da je tehno-ekonomski najpovoljnija varijanta sa dvije brane na profilima „Junakovine“ i „Lučice“. Dodaje se da je za uzvodni profil „Junakovine“ uslov bio nepotapanje državne granice Srbije i Crne Gore.

Analize su pokazale da je tehno-ekonomski najpovoljnija varijanta sa dvije brane na profilima „Junakovine“ i „Lučice“

"Potencijalnim izdizanjem kote normalnog uspora akumulacije „Junakovine“ (alternativno „Crkvine“) na 518 metara nadmorske visine iz Energetske dozvole ustanovljeno je da dolazi do neznatnog izdizanja nivoa vode u graničnom profilu Srbije sa Crnom Gorom u odnosu na nivo vode u prirodnim uslovima tečenja. Pošto se ne ugrožava režim prirodnog toka rijeke Lim pri prolasku srednjeg višegodišnjeg proticaja na teritoriji Crne Gore, definisana je nova kota normalnog uspora 519 na HE „Brodarevo 1“ na profilu „Junakovine“, piše u dokumentima.

Predviđeno je da se kompletna izgradnja HE „Brodarevo 1”, sa montažom opreme i potrebnim ispitivanjima i probnim radom, završi za četiri godine.

Tok Lima u Crnoj Gori nije ugrožen

Kao jedan od najozbiljnijih mogućih incidenata pominje se prelom brana jer bi to značilo plavljenje velikog broja naselja, lokalnih, magistralnih i željezničkih pravaca. Ipak, kako se navodi prilikom izgradnje takvih hidroenergetskih projekata o stabilnosti brane se vodi posebna briga, a nakon puštanja u rad podložna je stalnoj kontroli.

U slučaju da dođe do pucanja brane, obrađivači studije navode da bi bila poplavljena sva bliža naselja u blizini Prijepolja i Brodareva, dok bi gotovo svi mostovi bili oštećeni, najvjerovatnije i porušeni, a može se očekivati i potpuni prekid saobraćaja.

U studiji se navodi da će od mjesta Lučice nizvodno doći do promjene prirodnog režima toka Lima na teritoriji Srbije sve do granice sa Crnom Gorom. Ipak, kako piše u dokumentu, prirodni režim toka u Crnoj Gori neće biti ugrožen.

Bonus video: