Potok Mačak ponovo pocrvenio, "Uniprom": Radimo po propisima

“Ovo je slika nemoći crnogorskih institucija, prije svih nadležnih inspekcija, da zaustave zagađenje rijeke Gračanice i jezera Liverovići nastalo eksploatacijom rude boksita od strane firme Uniprom metali. Sa prvom kišom preko potoka Mačak crvena boksitna voda opet zagađuje našu rijeku i jezero. Sraman odnos institucija prema problemu koji traje već godinu”, saopštili su iz NVO “Župa u srcu”
96 pregleda 1 komentar(a)
Ušče u Gračanicu, Foto: Župa u srcu
Ušče u Gračanicu, Foto: Župa u srcu
Ažurirano: 23.11.2018. 14:02h

Potok Mačak, koji se uliva u Gračanicu i u Liverovićko jezero, ponovo je “pocrvenio”, a mještani Župe i nevladin sektor opet “prstom upiru” u firmu Uniprom metali koja gazduje rudokopom Biočki stan u nikšićkoj Župi.

“Ovo je slika nemoći crnogorskih institucija, prije svih nadležnih inspekcija, da zaustave zagađenje rijeke Gračanice i jezera Liverovići nastalo eksploatacijom rude boksita od strane firme Uniprom metali. Sa prvom kišom preko potoka Mačak crvena boksitna voda opet zagađuje našu rijeku i jezero. Sraman odnos institucija prema problemu koji traje već godinu”, saopštili su iz NVO “Župa u srcu”.

I 18.marta tekuće godine, nakon obilnih kiša, došlo je do pojave crvene boje u vodama utog potoka i rijeke, koja je nastala usljed izlivanja otpadnih voda iz rudokopa Biočki stan, sa površinskog kopa Seoce.

Tada je Centar za ekotoksikološka istraživanja (CETI) izvršio uzorkovanje voda sa pet lokacija na zahtjev firme Uniprom metali i utvrdio da uzorak ne odgovara nijednoj od klasa uredbe o klasifikaciji i kategorizaciji površinskih i podzemnih voda zbog povećane vrijednosti mutnoće, odnosno, da je voda u velikom obimu zamućena.

Tada su iz Uniproma saopštili da smatraju da su velike padavine, ogromna količina vode u brdima, kao i aktiviranje izvora, razlozi što su boksitne vode dospjele u Gračanicu.

Uniprom: Da je do nas, voda bi bila crvena i kada ne pada kiša

Iz Uniproma su “Vijestima” kazali da rade u skladu sa propisima, poštujući sve ekološke i druge standarde, ali da na elementarne nepogode ne mogu da utiču. Kako su istakli da je njihova krivica voda bi “svakoga dana bila crvena, a ne samo kada su obilne kiše”.

Bonus video: