Podgorica, Bar i Bijelo Polje potpisali Parisku deklaraciju u cilju okončanja epidemije AIDS-a - Vijesti.me
„Fast-track cities“

Podgorica, Bar i Bijelo Polje potpisali Parisku deklaraciju u cilju okončanja epidemije AIDS-a

Podgorica, Bar i Bijelo Polje prvi su gradovi sa Balkana koji su se pridružili globalnom pokretu

Sa potpisivanja sporazuma
Sa potpisivanja sporazuma (Foto: Borko Ždero)

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković i predsjednici barske i bjelopoljske opštine Dušan Raičević i Petar Smolović, potpisali su danas u Podgorici Parisku deklaraciju sa predstavnicima Agencije Ujedinjenih nacija za sidu.

Time su Podgorica, Bar i Bijelo Polje prvi gradovi sa Balkana koji su se pridružiti globalnom pokretu „Fast-track cities“ o okončanju epidemije AIDS-a.  

“U Crnoj Gori zvanična statistika kaže da imamo preko 250 ljudi koji su nosioci ovog virusa i na ovaj način ćemo biti u prilici da im pružimo i bolju institucionalnu podršku. Najprije je važno učiniti ljude svjesnima problema koji imaju jer je to vrlo često korijen problema, tj. razlog zbog kojeg se virus širi a onda da ljudima kojima se konstatuje da imaju  problem te vrste ponudićemo svu potrebnu zaštitu i Glavni grad će  vrijedno raditi na tome. Jako je važno da intenziviramo aktivnosti na planu organizacije različitih edukativnih programa, pogotovo sa učenicima srednjih škola i našim studentima na promociji bezbjednog seksualnog odnosa kako bi se spriječilo dalje širenje ovoga virusa. Zaključak je da je najlakše zatvoriti oči, mi to ne radimo nego na ovaj  način destabuiziramo ovu temu i činimo vrlo važan korak u pravcu  suzbijanja širenja HIV virusa Ii pružanje podrške onima koja je  potrebna” , kazao je gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković.

Predstavnik Agencije Ujedinjenih Nacija za sidu, UNAIDS, Konstantin Voytsekhovich,  zahvalio se crnogorskim opštinama na inicijativi i posvećenosti  potpisivanju Pariske deklaracije. 

Činjenica da su  crnogorski gradovi prvi u regionu potpisali ovu deklaraciju znači, kako tvrdi, kreiranje ambijenta za bolju reakciju, ali i širenje znanja i  razmjenu iskustava u ovoj oblasti. 

„Siguran sam da je odgovor na virus u Crnoj Gori u sigurnim rukama lokalnih vlasti, zajednice i ukupne javnosti“.

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević ovom prilikom kazao je da se potpisivanjem  Deklaracije potvrđuje jasno opredjeljenje da budemo dio razvijenog  svijeta i pratimo ono što je već oko 300 gradova u Evropi podržalo kroz  inicijativu „Fast-track cities“.

"Zajednički ćemo se zalagati da na lokalnom nivou prije svega sprovodimo Akcione planove koji za cilj imaju, prije svega, razmjenu iskustava sa drugim gradovima  potpisnicama Pariske deklaracije, da ćemo sprovoditi niz aktivnosti u  pravcu edukacije naših najmlađih i da ćemo zajednički ići u pravcu  rušenja stigmi i diskriminacije osoba koje su zaražene sa HIV virusom", kazao je Raičević.

Prvi  čovjek Opštine Bijelo Polje Petar Smolović naveo je kako vjeruje da  možemo doći do cilja, a to je okončanje epidemije HIV-a do 2030. godine.