Potpisan Memorandum o saradnji na projektu organizacije Muzeja pošte

Bogdanović je, kako je saopšteno, nakon potpisivanja ovog dokumenta, saopštio je da će Ministarstvo kulture, Narodni muzej i Pošta Crne Gore zajednički raditi na osnivanju Muzeja pošte kao savremene i edukativne muzejske institucije čiji će osnovni zadatak biti da sakuplja, čuva, istražuje i prezentuje istorijat crnogorske pošte, ali i da ukaže na njenu savremenu ulogu u našem društvu
484 pregleda 0 komentar(a)
Sa današnjeg sastanka, Foto: Saša Matić
Sa današnjeg sastanka, Foto: Saša Matić

Memorandum o saradnji na projektu organizacije Muzeja pošte danas su u Ministarstvu kulture potpisali ministar Aleksandar Bogdanović, direktorica Narodnog muzeja Anastazija Miranović i izvršni direktor Pošte Crne Gore Božidar Vuksanović, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

Bogdanović je, kako je saopšteno, nakon potpisivanja ovog dokumenta, saopštio je da će Ministarstvo kulture, Narodni muzej i Pošta Crne Gore zajednički raditi na osnivanju Muzeja pošte kao savremene i edukativne muzejske institucije čiji će osnovni zadatak biti da sakuplja, čuva, istražuje i prezentuje istorijat crnogorske pošte, ali i da ukaže na njenu savremenu ulogu u našem društvu.

„Sa zadovoljstvom smo se odazvali inicijativi Pošte Crne Gore da i ovaj, ne manje važan, segment istorijskog nasljeđa koji baštini naš nacionalni poštanski operator očuvamo i valorizujemo kroz formiranje posebne muzejske jedinice“, naglasio je Bogdanović, navodi se u saopštenju.

Napomenuo je da je Pošta Crne Gore već odvojila dio poslovnog prostora u sklopu Zgrade pošte na Cetinju koji će prilagoditi za potrebe formiranja Muzeja.

„Shodno tome, danas smo dogovorili i dalji niz koraka ka osnivanju Muzeja pošte. U narednom periodu utvrdićemo akcioni plan za realizaciju projekta i formirati stručni tim za izradu elaborata o opravdanosti formiranja ovog Muzeja. Zatim ćemo izraditi tematsko - ekspozicioni plan koji će obuhvati arhitektonsko-dizajnerske poslove u enterijeru objekta namijenjenog za Muzej pošte, u skladu sa propisima za izlaganje i zaštitu muzejskog materijala. Utvrdićemo i teme za muzejsku ekspoziciju, a bavićemo se i izradom i donošenjem akata za odgovarajući oblik organizovanja Muzeja pošte, kao i izradom muzejske dokumentacije u skladu sa Zakonom o muzejskoj djelatnosti“, kazao je, kako je saopšteno, Bogdanović.

Najavio je i da će zajedničke aktivnosti na realizaciji pomenutog projekta početi tokom ove godine i biti nastavljene u idućoj, do konačne realizacije.

Prema riječima izvršnog direktora Pošte Crne Gore Božidara Vuksanovića, kako su istakli, crnogorska Pošta, njena istorija i značaj koji ima za ukupno društvo čine osnivanje ovog muzeja više nego potrebnim.

„Izuzetni trenuci crnogorske poštanske istorije obavezuju nas na brižljiv i odgovoran odnos, i zbog prošlih i zbog budućih generacija“, dodao je Vuksanović.

Podsjetio je da je Crna Gora bila jedna od 22 zemlje koje su 1874. godine učestvovale u osnivanju Svjetskog poštanskog saveza, te da je Crna Gora 1903. prva u ovom dijelu Evrope imala automobilski prevoz pošte, navodi se u saopštenju.

Kako je naglasio, pored afirmacije bogate poštanske istorije, Muzej pošte biće značajan i za segment turističke ponude, prevashodno zbog brojnih filatelista koji dolaze u Crnu Goru, tvrde u saopštenju..

„Upravo će Muzej pošte, kao mjesto gdje ćemo oživjeti istoriju Pošte, biti i dobar prostor za predstavljanje najsavremenijih usluga i servisa kojima odgovaramo na izazove današnjeg tržišta“, istakao je Vuksanović.

Direktorica Narodnog muzeja Anastazija Miranović izrazila je zadovoljstvo zbog saradnje na ovom projektu, koji će u budućnosti rezultirati novom muzejskom jedinicom.

„Raduje činjenica da institucije u Crnoj Gori postaju sve svjesnije potrebe čuvanja, prezentacije i valorizacije svog kulturnog nasljeđa. Njima se ovog puta priključila i Pošta Crne Gore, kao institucija sa bogatom tradicijom i istorijom. U tom kontekstu, Narodni muzej, kao matična muzejska institucija u Crnoj Gori, daće svu potrebnu logistiku da dođe do ostvarenja ove odlične ideje“, poručila je Miranović, zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: