Potpisan protokol o saradnji u traženju nestalih osoba

"Sporazumom se uređuju i međusobni odnosi, obaveze i način zajedničkog rada Komisije za nestala osobe crnogorske Vlade i Instituta za nestale osobe BiH",
1169 pregleda 0 komentar(a)
Kemal Purišić, Foto: Boris Pejović
Kemal Purišić, Foto: Boris Pejović

Predstavnici Vlade Crne Gore i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (BiH) potpisali su danas u Sarajevu protokol o saradnji u traženju nestalih osoba

Kako je saopšteno iz Ministarstva rada i socijalnog staranja, protokol su potpisali resorni ministar Kemal Purišić i ministarka za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac.

Iz tog resora kazali su da je protokolom predviđeno unaprjeđenje saradnje u cilju ublažavanja teških humanitarnih posljedica sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, polazeći od prava porodica na istinu o njihovom nestalom članu.

"Sporazumom se uređuju i međusobni odnosi, obaveze i način zajedničkog rada Komisije za nestala osobe crnogorske Vlade i Instituta za nestale osobe BiH", navodi se u saopštenju.

Purišić je kazao da Crna Gora poklanja pažnju rješavanju pitanja nestalih osoba u oružanim sukobima, kao humanitarnom pitanju od neprocjenjivog značaja za porodice nestalih.

„U političkom smislu to je važan pokazatelj stvarne demokratizacije društva i države i njene spremnosti da se suoči sa posljedicama kršenja ljudskih prava izazvanih oružanim sukobima”, rekao je Purišić.

On je istakao da od rješavanja pitanja nestalih na prostoru bivše Jugoslavije zavisi proces pomirenja i izgradnje multietničkih društava, zasnovanih na demokratiji, vladavini prava i toleranciji u regionu.

„Dobro je da crnogorske institucije koje se bave tim pitanjem ulaze u fazu koja će pomoći porodicama nestalih koje traže informacije o sudbini svojih najmilijih“, dodao je Purišić.

Crna Gora i BiH, kako je saopšteno, razmjenjivaće informacije, podatke i dokumentaciju o osobama koje se vode kao nestale, koja su na spiskovima nestalih, kao i o riješenim slučajevima nestalih državljana Crne Gore i BiH.

„Dvije države će sarađivati u postupku primopredaje posmrtnih ostataka preminulih porodicama, obezbjeđivati dokumentaciju neophodnu za predaju posmrtnih ostataka identifikovanih osoba, snositi troškove pogrebne opreme i prevoza posmrtnih ostataka na teritoriji svoje države“, navodi se u saopštenju.

Crna Gora ima potpisane protokole sa svim državama sa prostora bivše Jugoslavije, koje se bave pitanjem nestalih.

Bonus video: