Prvi ugovor Uprave u oblasti klimatskih promjena

Podrška implementaciji i monitoringu upravljanja vodama
677 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.11.2019. 13:16h

Uprava javnih radova potpisala je prvi ugovor u oblasti klimatskih promjena, vrijedan blizu 2,4 miliona eura, za realizaciju projekta Podrška implementaciji i monitoringu upravljanja vodama.

Ugovor je potpisan sa konzorcijumom na čelu sa kompanijom EPTISA Southeast Europe d.o.o. iz Srbije.

"Riječ je o prvom projektu Crne Gore u oblasti klimatskih promjena, definisanom u okviru Godišnjeg akcionog programa za 2016. godinu iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA)", kaže se u saopštenju.

Vrijednost ugovora je blizu 2,4 miliona eura, a rok implementacije 36 mjeseci.

Pored kompanije iz Srbije, članovi konzorcijuma su još EPTISA Servicios de Ingenieria S.L iz Španije i Safege iz Francuske.

"Upravljanje vodama, u skladu sa Zakonom o vodama, realizuje se kroz zaštitu voda i zaštitu od voda. Projekat tretira oba aspekta i to daljim uspostavljanjem monitoringa voda i aktivnosti na zaštiti od voda", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je u toku implementacija IPA 2014 projekta Jačanje kapaciteta u cilju implementacije Okvirne direktive o vodama, kojim se pripremaju planovi upravljanja riječnim slivovima, kao osnovni dokumenti u sektoru voda, kao jednom od najznačajnijih za Poglavlje 27 - Životna sredina.

"Ovim projektom će se implementirati ostale direktive o vodama, što je od suštinskog značaja za kvalitetno uspostavljanje sistema upravljanja vodama u skladu sa EU direktivama za vode i sprovođenje svih obaveza u sektoru voda kao dijelu Poglavlja 27", kaže se u saopštenju Uprave javnih radova.

Bonus video: