Potpisani ugovori sa četiri NVO iz Tivta: 65.000 eura iz EU fondova za civilni sektor

Gradonačelnik Kusovac je istakao da je Tivat i na međunarodnom nivou, prepoznat kao opština koja dobro sarađuje sa civilnim sektorom i da su NVO u tom gradu „korektivni faktor za djelovanje lokalne sdamouprave“
641 pregleda 0 komentar(a)
Sa potpisivanja ugovora, Foto: Siniša Luković
Sa potpisivanja ugovora, Foto: Siniša Luković

U prisustvu gradonačelnika dr Siniše Kusovca i stalne predstavnice UNDP-a u Crnoj gori Danijele Gašparikove, danas je u zgradi Opštine Tivat obavljeno potpisivanje ugovora o finansiranju projekata sa nevladinim organizacijama iz Tivta kojima su sredstva odobrena nakon sprovedenog konkursa u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD).

ReLOaD program finansira Evropska unija (EU), a sprovode Opština Tivat i kancelarija UNDP-a u Crnoj Gori. Osim Tivtaa, ovaj program se sprovodi i u Nikšiću, Pljevljima, Kotoru i Podgorici.

U ime partnera u programu, ugovore su potpisali Gašparikova i ovlašćena lica nevladinih organizacija. Na javni konkurs, koji je bio otvoren od 2. aprila do 23. maja, prijavile su se četiri nevladine organizacije kojima su odobreni projekti.

Marina Vuksanović iz NVO “Maslinarsko društvo Boka”, objasnila je da će projekat “Osnažimo poljoprivredu – oživimo selo” (16.520 eura) trajati osam mjeseci i doprinijeti razvoju ruralnih potencijala Opštine Tivat sa ciljem podsticanja ekonomske diversifikacije poljoprivredne prozvodnje. Tereza Kiš iz NVO “Centar za savjetovanje i lični razvoj“, sa projektom “Školica dojenja – Tivat“ (15.665 eura), najavila je ciklus radionica za trudnice i majke, u cilju promocije dojenja kao osnove za cjeloživotno zdravlje. NVO “Centar za omladinsku edukaciju”, sa projektom “Youth Cultural Activism” (14.391 euro), kako je naveo Jugoslav Radović, predvidio je promociju kulturnih sadržaja i kulture mladih, obilježavanje Dana mladih, priređivanje sajma hobija, te redizajn sajta Omladinskog kluba. Ekonomsko osnaživanje žena odnosno pokušaj da se žene sa margina društva osnaže za preuzimanje inicijativa kako bi znanje i vještine prezentovale široj javnosti u domenu turističke i kulturne ponude, prema riječima Ive Gopčević Čelanović, iz NVO “Kreativni centar Tivat”, u fokusu je projekta “Žensko socijalno preduzetništvo u kulturi” (18.000 eura).

Gradonačelnik Kusovac je istakao da je Tivat i na međunarodnom nivou, prepoznat kao opština koja dobro sarađuje sa civilnim sektorom i da su NVO u tom gradu „korektivni faktor za djelovanje lokalne sdamouprave“.

„Ovu saradnju treba još i više unaprijediti jer je ovo svojevrsna simbioza NVO i lokalne uprave u ciklju boljeg i kvalitetnijeg ekonomskog razvoja i unapređenja kvaliteta života građana.“- istakao je Kusovac dodajući da su „NVO uvijek dobrodošle“ u lokalnoj upravi Tivta.

„Tivat ima brojne benefite od intenzivnog razvioja kojin je doživio proteklih godina, ali nisu baš svi ljudi ovdje od toga izvukli jednaku korist i u tome vidim prostor za rad i projekte NVO. Vi ste prepoznali individualnu i kolektivnu odgovornost koju svi društveni akteri treba da imaju, kako bi se obezbijedio bolji kvalitet života za sve građane. ReLOaD djeluje jupravo u tom pravcu, a okuplja sve ključne aktere oko istog cilja, a to je: unapređenje efikasnosti, transparentnosti i odgovornosti uprava na lokalnom nivou-" istakla je stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori Danijela Gašparikova.

Bonus video: