Potreban katastar zelenih površina, stati haosu u urbanizmu

“Urbano zelenilo nije ništa manje važno od drugih segmenata u planiranju”, istakla je profesorica Jelisava Kalezić
548 pregleda 0 komentar(a)
Njegošev park, Foto: Luka Zeković
Njegošev park, Foto: Luka Zeković

Crnoj Gori je potrebna strategija za urbano zelenilo, koje bi trebalo da bude na prvom mjestu u planiranju i uređenju prostora.

To je zaključak sa današnjeg okruglog stola na temu „Planiranje zelenih gradskih površina“, koji je organizovao KOD i Zelena platforma i hotelu "Hilton" u Podgorici.

“Urbano zelenilo nije ništa manje važno od drugih segmenata u planiranju”, istakla je profesorica Jelisava Kalezić.

Ona je kazala da urbano zelenilo amortizuje brojne nedostatke, kao i da je tačno, to što je rekao predstavnik organizacije KOD Vuk Iković, da smanjuje i kriminal.

“Mnogi će radije izdvojiti stotinu eura više za kvadrat stana, koji je u blizini parka”, istakla je Kalezić.

Ona je kazala da su ranije stasavale generacije, koje su se razvijale u stabilne ličnosti, jer su upravo živjele u jednoj sredini, koja je planski građena i imala sve potrebne sadržaje.

Iković je istakao da je Podgorici, kao i drugim gradovima u Crnoj Gori, neophodan katastar zelenih površina, a da se ne zna šta je gore divlja ili planska gradnja.

“Što je više zelenila, grad je zdraviji. U Crnoj Gori sa 620 000 stanovnika, trošimo resurse pohlepom. Svaki stanovnik mogao bi da stane na područje veličine brda Gorice ili parka Crno jezero. A kada bi svakom od njih trebalo 1.000 kvadrata, to bi bila veličina Opštine Bar”, kazao je Iković apostrofirajući da u Crnoj Gori imamo dovoljno prostora, ali se prema tom resursu ne odnosimo odgovorno.

“Da se danas desi zemljotres, kao onaj iz 1979. godine, da li bi imali gdje da evakuišemo ugrožene građane, jer zelenih površina nemamo kao u tom periodu”, istakao je Iković.

On je pojasnio da gradovi u Evropi, koji su po broju stanovnika kao i Podgorica, imaju mnogo vioše zelenila nego Glavni grad Crne Gore.

"Padova sa 215.000 stanovnika, ima više od pet kilomeatara kvadratnih javnih zelenih površina, a nijesu zadovoljni n i sa tim, nego žele još. Podgorica ima pola kilometra javnih zelenih površina", istakao je Iković. Naglasio je da je akcija KOD-a posadimo 100.000 stabala izazvala brojnu reakciju građana, koji su je podržali, što znači da prepoznaju značaj zelenih površina.

Profesorica Kalezić je istakla da je haos u planiranju i uređenju prostora u Crnoj Gori, kao i da Ministarstvo održivog razvoja i turizma ne može da bude nosilac tako važnog posla, kao što je izrada planova.

“Možete da odvojite tamo u zgradi da imate kancelarije za zaj sektor, ali to nije to”, istakla je Kalezić.

Ona je kao ilustraciju haosa, navela podatak da je važne planove na području primorja, radila firma, koja se inače bavi enterijerom.

Predstavnica Ministarstva održivog razvoja i turizma Ana Pavićević smatra da je problem u nedostatku kontrole, odnosno što se do kraja ne isprati ono što je predviđeno planom.

“Ne isprati se da li je na terenu investitor ispoštovao sve ono što je trebao po dokumentaciji, kako u gradnji, po pitanju zelenila...”, pojasnila je Pavićević.

Predstavnik Zelene Platforme Goran Ivo Marinović je istakao da akademska zajednica treba da bude neka vrsta spone sa građanima, odnosno sa onim što je na terenu.

Bonus video: